Hlavní obsah

Trump íránskou dohodu zrušil ze zášti k Obamovi, tvrdí tajná depeše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě jaderné dohody s Íránem se projevil „diplomatický vandalismus“ amerického prezidenta Donalda Trumpa. Dohoda byla ze strany Spojených států vypovězena ze zášti a zlomyslnosti vůči svému předchůdci v úřadě Baracku Obamovi, napsal v neděli list Daily Mail a zveřejnil další z tajných depeší Kima Darrocha, dnes už bývalého velvyslance Velké Británie ve Spojených státech.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

Svou depeši poslal Darroch do Londýna vzápětí, co ztroskotala mise tehdejšího britského ministra zahraničí Borise Johnsona, který loňského 7. května narychlo odcestoval do Washingtonu, aby se pokusil jadernou dohodu s Íránem zachránit.

Server Daily Mail popisuje, jak se Johnson sešel během „zběsilých 26 hodin“ se všemi Trumpovými klíčovými lidmi. „Bylo ale jasné, že navzdory ‚zvláštnímu vztahu‘ mezi Británií a USA se Borisi Johnsonovi nepodařilo Trumpovo rozhodnutí týkající se íránské dohody změnit,“ píše server.

Darroch v depeši popsal, že nejbližší Trumpovi spolupracovníci - viceprezident Mike Pence, poradce pro národní bezpečnost John Bolton a Mike Pompeo jsou v názoru na dohodu rozděleni. Navíc se jim podle velvyslance nepodařilo „jasně sdělit, proč prezident od dohody odstoupil, kromě jeho hesel v rámci předvolební kampaně“. V depeši také uvedl, že Bílý dům „postrádá strategii, plán B kromě jediného a tím je uvalení sankcí“.

Dohoda byla zrušena „z ideologických a také osobnostních důvodů, protože ji uzavřela administrativa Baracka Obamy“, napsal podle serveru Daily Mail v tajné depeši Darroch. Ve zprávě bývalý velvyslanec označil americkou politiku vůči Íránu za „nesoudržnou a chaotickou“.

Darroch tak opakuje kritiku Trumpovy administrativy, která se objevila v jeho předchozích depeších, v nichž uvedl, že vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa je „nešikovná a nejistá“, „naprosto nefunkční“, „rozdělená“ a „diplomaticky neohrabaná“.

Dohoda, kterou v roce 2015 uzavřely s Íránem vedle USA také Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko, zmírnila protiíránské hospodářské sankce výměnou za zpomalení íránského jaderného programu. Trump dohodu s Íránem dlouhodobě kritizoval jako nedostatečnou, neboť by podle něj nezabránila Teheránu vyvinout jaderné zbraně.

Kim Darroch ve středu po aféře s uniklými tajnými depešemi rezignoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám