Hlavní obsah

Tankery u břehů SAE poškozené náložemi: Pojišťovna ukazuje na íránské revoluční gardy

Je velmi pravděpodobné, že útokům spáchaným minulou neděli proti čtyřem ropným tankerům u břehů Spojených arabských emirátů (SAE), pomohly íránské revoluční gardy. Oznámila to v pátek norská pojišťovna DNK, která se podílí na vyšetřování sabotáže.

Foto: Satish Kumar Subramani, Reuters

Poškozený norský tanker Andrea Victory

Článek

Čtyři tankery, dva saúdskoarabské, jeden norský a jeden ze Spojených arabských emirátů, byly poškozeny o víkendu explozemi podvodních náloží.

Agentura Reuters napsala, že DNK ve své důvěrné zprávě o vyšetřování dospěla k závěru, že k útoku bylo použito plavidlo, z něhož byly vypuštěny podvodní bezpilotní stroje. Nesly třiceti až padesátikilogramové nálože, jež se odpálily při nárazu.

DNK dospěla k závěru, že se na sabotážích podílely íránské revoluční gardy, protože gardy vybavily jemenské šíitské milice bojující proti jemenské vládě  lodními drony, které lze navádět s pomocí systému GPS. Střepina nalezená u poškozeného norského tankeru se shodovala se střepinou z podobného bezpilotního zařízení, které použili dříve jemenští povstalci u jemenských břehů.

Jemenští Húsíové se aktuálně přihlásili, že v úterý zaútočili drony na dvě přečerpávací stanice v Saúdské Arábii, což vedlo k tomu, že přestala načas proudit ropa v hlavním saúdském ropovodu.

DNK konstatovala, že sabotáže u Fudžajry způsobily relativně malé škody. Tanker SAE a jeden saúdskoarabský byly poškozeny v oblasti strojovny, druhá saúdskoarabská loď je poškozená na zádi a norský tanker má rozbitou spodní část kýlu. Nálože tankery zasáhly ve vzdálenosti mezi 11 a 18 kilometry od břehů SAE.

Foto: Satish Kumar Subramani, Reuters

Výbuch poškodil záď norského tankeru

Íránští politici ani zástupce gard se k vyšetřování nevyjádřili. Teherán už ale dříve íránskou spoluvinu na sabotážích odmítl. SAE z nich nikoho neobvinily, ale spolu s Norskem a Saúdskou Arábií v dopise zaslaném Radě bezpečnosti OSN uvedly, že šlo o záměrné útoky, jež mohly zabít lidi na tankerech a způsobit ekologickou katastrofu. Americké vládní zdroje uvedly, že USA se domnívají, že Írán k útokům povzbuzuje buď šíity v Jemenu nebo šíitské milice působící v Iráku.

DNK soudí, že nedělní sabotáž byla varováním Spojeným státům a jejich spojencům, protože byly sabotáže spáchány v době, kdy do Perského zálivu mířily americké válečné lodi v čele s letadlovou lodí USS Abraham Lincoln.

Írán chce podle vyšetřovatelů dát najevo, že na to, aby narušil plavbu tankerů, má i jiné metody než blokování Hormuzského průlivu. Vyšetřovatelé soudí, že Íránci budou v podobných útocích na obchodní lodě pokračovat.

Emiráty uvedly, že zabezpečí bezpečnou plavbu u svého pobřeží. Nikoho neobvinily s tím, že čekají na konečné závěry vyšetřování, zatímco Saúdská Arábie z útoku Írán obvinila. Emiráty nechtějí, aby napětí okolo Íránu mělo dopad na jejich obchod s ropou.

Pojišťovna Lloyd's v pátek zveřejnila aktualizovaný seznam oblastí považovaných za rizikové při pojišťování plavidel. Nově se na něm objevil Perský záliv, část Ománského zálivu a pobřežní vody Ománu, Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie.

Reklama

Výběr článků

Načítám