Hlavní obsah

Novorozený syn mladé Britky, co utekla k IS, zemřel

Londýn
Aktualizováno

Před dvěma týdny narozený syn Britky Shamimy Begumové, která v patnácti utekla k Islámskému státu, je po smrti. Uvedla to v pátek stanice BBC s odvoláním na rodinného právníka Tasnima Akunjeeho. Informaci později potvrdil i zdravotník z uprchlickém táboře, kde Begumová pobývá. Dítě zemřelo na zápal plic.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Shamima Begumová na policejní fotografii

Článek

Akunjee řekl, že má „jasné, ale nepotvrzené zprávy“ o smrti syna Jarreda, který byl jen dva týdny starý. Dodal, že dítě mělo britské občanství. Spojené království sice Shamimu Begumovou zbavilo občanství, ale syn se jí narodil ještě před tímto krokem, tudíž měl občanství britské.

Zdravotník pracující pro kurdský Čevený kříž uvedl, že dítě mělo dýchací obtíže, ve čtvrtek jej prohlédl lékař a bylo převezeno do nemocnice spolu s matkou. Ještě ten den ale zemřelo. Žena se vrátila do tábora.

Tvrzení právníka zprvu popíral mluvčí kurdsko-arabských Syrských demokratických sil (SDF) Muhammad Balí: „Tvrzení, že syn nevěsty Islámského státu Shamimy zemřel, jsou nepravdivé. Dítě je živé a zdravé.“

Zpráva o smrti novorozence se objevila krátce poté, co Červený kříž oznámil, že v táboře, kde končila Begumová zemřelo mnoho dětí kvůli podvýživě a podchlazení. Dodal, že je v přeplněném táboře potřeba více stanů, aby lidé v chladu nespali pod širým nebem .

Begumová utekla začátkem roku 2015 z Velké Británie, aby našla mezi džihádisty Islámského státu manžela. Vzala si nizozemského radikála Yago Riedijka. Měla s ním tři děti, první syn i dcera zemřeli na podvýživu, protože v hroutícím se chalífátu nebylo dost potravin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Shamima Begumová se od IS chce vrátit do BritánieVideo: Reuters

Jak se postupně zmenšovalo území Islámského státu, rodina se přesouvala. Nakonec skončila v poslední enklávě, kterou radikálové drží - v Baghúzu na východě Sýrie u irácké hranice.

Čtěte také:

Odtamtud oba odešli. Begumová skončila v uprchlickém táboře, kde ji našli reportéři, její manžel, který se účastnil bojů v Kobani a v provincii Aleppo, putoval do zajateckého tábora.

Případ Begumové, která v táboře uprchla, vyvolal velkou pozornost ve Velké Británii, protože už jako těhotná se chtěla vrátit. To jí však nebylo umožněno, britské úřady ji naopak zbavily občanství s tím, že je Bangladéšanka. To ale rodina popírá stejně jako Bangladéš.

Anketa

Měly by podle vás země přijímat zpět své občany, kteří se přidali k Islámskému státu?
Ano
2,2 %
Ne
97,8 %
Celkem hlasovalo 3844 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám