Hlavní obsah

Mladá Britka, co se dala k IS a chce zpět, utekla z tábora. Bojí se ostatních žen islamistů

Shamima Begumová, která utekla do Sýrie k Islámskému státu a nyní se snaží o návrat do Británie, zmizela spolu se svým novorozeným synkem Jerahem z uprchlického tábora Al Hol na severu Sýrie, napsal server deníku Daily Mail. Ostatní manželky islámských bojovníků nebo vdovy ji považují za zrádkyni. Podle jejich mínění zneužívá současnou situaci.

Foto: Profimedia.cz

Shamima Begumová na snímku z kamer na letišti v londýnském Gatwicku v roce 2015.

Článek

„Shamimě hrozilo v táboře nebezpečí,“ řekl zdroj deníku The Sun. „Žila ve strachu, protože na její halvu byla vypsaná odměna. Myslela si, že nemá žádnou jinou možnost než utéci, aby měla s dítětem šanci na přežití,“ dodal.

Devatenáctiletá dívka se podle posledních informací uchýlila do dalšího uprchlického tábora Al- Roj u iráckých hranic.

Podle zdroje The Sun se z ní stala celebrita. „Neustále se dívá za sebe, protože se obává represí, že se odvážila mluvit o životě v Islámském státě,“ dodal zdroj s tím, že ačkoliv žije ve strachu, může si za to prý sama.

Islámští radikálové ji také kritizovali za to, že se opakovaně objevila v televizi, aniž by si zakrývala obličej.

Zpět ji nechtějí 

Snaha Begumové dostat se s dítětem zpět domů vyvolala velké pozdvižení. Velká Británie od ní dává ruce pryč a nechce, aby se vrátila. Britský ministr vnitra Sajid Javid rozhodl, že Begumová přijde o britské občanství a tím i o možnost se do vlasti vrátit. [celá zpráva]

Dívka má ještě bangladéšské občanství po matce, tamější úřady ale oznámily, že ji nenechají vstoupit do země.

Begumová utekla v únoru 2015 s dalšími dvěma dívkami ze školy v Bethnal Green, Kadizou Sultanovou a Amirou Abasovou. První zřejmě zahynula při explozi domu, kde žila. Osud druhé není znám.

Foto: ČTK/AP

Trojice školaček, která utekla do Sýrie zachycená na letišti Gatwick. Zleva Kadiza Sultanová, Shamima Begumová a Amira Abasová

V rozhovoru pro média Begumová přiznala, že pózovala pro plakát pro nábor příslušníků Islámského státu. Mladá žena dávala také stále najevo sympatie k Islámskému státu a srovnávala jeho zločiny s nálety koalice proti IS.

Řekla také, že se dívala na propagandistická videa Islámského státu a skupin napojených na Al-Káidu včetně těch, která zachycovala vraždění britských zajatců. Uvedla, že si nepamatuje jména žádných obětí.

Věděla i o atentátu v Manchesteru po koncertu Ariany Grande, ale nevěděla, že tam tehdy zemřely ženy a děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám