Hlavní obsah

Palestinci zaútočili na izraelské vojáky. V den, kdy USA ruší konzulát pro palestinskou agendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Trojice Palestinců najela v pondělí před svítáním na okupovaném Západním břehu autem do skupiny izraelských vojáků, sdělila izraelská armáda v prohlášení. Dva útočníky vojáci podle komuniké střelbou „zneškodnili”, jednoho lehce zranili. Útok byl podniknut v den, kdy americká ambasáda začlenila jeruzalémský konzulát pro palestinskou agendu pod americkou ambasádu v Izraeli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinci najeli autem do izraelských vojákůVideo: Reuters

 
Článek

Při útoku, k němuž došlo ve 3:30 u vesnice N´ima deset kilometrů východně od palestinského Ramalláhu, byl vážně zraněn izraelský voják a lehce zraněn jeden pohraničník. Vojáci pak zahájili palbu, dva z útočníků zastřelili a jednoho zranili, uvedl list The Times Of Israel.

Armáda dodala, že nešlo o nehodu: „Od začátku vyšetřování to vypadá, že šlo o útok. Teroristé narazili svým vozidlem do skupiny vojáků, kteří stáli u silnice vedoucí do vesnice.”

V N´imě předtím vojáci podnikli razii. Když se vraceli, jejich nákladní auto se porouchalo.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Izraelští vojáci na místě palestinského útoku autem

Palestinské radikální hnutí Hamás útok ocenilo, protože prý ukazuje, že „palestinský národ bude pokračovat ve svém boji proti okupantovi, dokud nedosáhne svých práv a neosvobodí svou zem“.

USA ruší konzulát pro Palestince 

Palestinci zaútočili v den, kdy Spojené státy začleňují svůj jeruzalémský konzulát pro palestinskou agendu do nové ambasády USA v Jeruzalémě, která byla otevřena loni v květnu. Z konzulátu se nově stane „oddělení pro palestinské záležitosti” na velvyslanectví v Izraeli. V praxi to znamená, že úřad nebude používat oddělený komunikační kanál s Washingtonem pro informace týkající se Izraele a Palestinců.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Izraelští vojáci na místě útoku

Rozhodnutí snížit status svého diplomatického zastoupení pro palestinská území oznámil Washingtonu loni v říjnu. Poradce palestinského vůdce Mahmúda Abbáse Nabíl Šás již pak uvedl, že krok USA porušuje minulé dohody a je pokračováním Trumpovy politiky uznání Jeruzaléma jako izraelského hlavního města: „Teď ruší poslední spojení s palestinským národem.“

Reklama

Výběr článků

Načítám