Hlavní obsah

Mladá Britka, která odešla k Islámskému státu, porodila syna. Chce zpět do vlasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáctiletá Britka, která v roce 2015 odešla se svými dvěma kamarádkami do Sýrie, aby se připojila k teroristické organizaci Islámský stát, porodila chlapce. V rozhovoru pro Sky News řekla, že se radikalizovala sledováním videí po internetu. Tvrdí, že v Sýrii nedělala nic nebezpečného a chtěla by se vrátit do Británie.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Shamima Begumová na policejní fotografii

Článek

Právník rodiny dívky v neděli uvedl, že ona i její dítě jsou v dobrém zdravotním stavu.

Begumová v rozhovoru se zpravodajem Sky News několik hodin po porodu uvedla, že nedělala nic nebezpečného a poslední čtyři roky byla ženou v domácnosti. Požádala svou rodinu, aby nevzdávala snahu dostat ji zpátky do Británie, i když jim dřív „vrazila facku do tváře”, když se odmítala vrátit.

Než v 15 letech odcestovala přes Turecko do Sýrie, zradikalizovala se prý sledováním videí po internetu. Prý nevěděla, do čeho jde, a doufá, že ji část lidí pochopí.

Begumová byla provdána za Nizozemce, který přestoupil na islám, a žila ve městě Rakka, baště IS ve východní Sýrii. S ním měla už dvě děti, obě ale zemřely v důsledku podvýživy a nemocí. Její muž se vzdal koalici, která bojuje proti IS, Begumová je v uprchlickém táboře na severu Sýrie spolu s dalšími 39 000 lidmi.

Její rodina si nyní dělá starosti o její psychický stav i o zdraví novorozeného chlapečka.

Sky News řekla, že v Rakka byla svědkem poprav. Prý jí to nevadilo, protože jí řekli, že to „islám dovoluje”.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Begumová se dvěmi spolužačkami přicestovala v únoru 2015 do Turecka, odkud pokračovala dál do Sýrie

Londýňanky Begumová, Amira Abaseová a Kadiza Sultanaová utekly z domova ve věku 15, respektive 16 let. Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016. Podobně jako tisíce jiných mladých Evropanů se nechaly nalákat do samozvaného chalífátu, který na obsazených částech Sýrie a Iráku vyhlásil Islámský stát.

Begumová už dříve v rozhovoru pro The Times uvedla, že rozhodnutí připojit se k extremistům nelituje. Agentura AP podotýká, že její právní situace je nejasná. Pokud se vrátí do Británie, může jí hrozit stíhání kvůli podpoře Islámského státu.

Ministr chce návratům zabránit

Britský ministr vnitra Sajid Javid minulý týden varoval, že hodlá zabránit Britům, kteří odešli na Blízký východ a přidali se tam k teroristickým organizacím, v návratu do země.

Americký prezident Donald Trump v noci na neděli vyzval evropské spojence USA, aby si vzali zpět přes 800 islamistů, kteří přišli bojovat v řadách Islámského státu a které Američané zadrželi v Sýrii. Trump vzkázal Evropanům, aby je postavili před soud. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám