Hlavní obsah

Islámský stát zlikvidujeme do měsíce, tvrdí syrští Kurdové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasaka

Kurdsko-arabské Syrské demokratické síly (SDF) pokračují tento týden v ofenzívě proti zbylým bojovníkům Islámského státu v okolí města Hadžín poblíž hranic s Irákem v provincii Dajr az-Zaur. Jádrem SDF je kurdská milice YPG. Její velitel Mazlum Kobani řekl koncem pracovního týdne, že jako vojenská síla by měl Islámský stát přestat existovat do měsíce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdská milice bojuje v Sýrii s posledními zbytky Islámského státuVideo: YPG Press Office, AP

 
Článek

„Potřebujeme měsíc na to, abychom eliminovali zbytky Daíše, které jsou stále v oblasti,“ řekl AFP Mazlum Kobani, přičemž použil arabský akronym pro označení Islámského státu.

„Jsem přesvědčen, že během příštího měsíce oficiálně oznámíme konec vojenské existence samozvaného chalífátu. Operace našich sil proti Daíši v jeho poslední kapce je u konce. Bojovníci Daíše jsou nyní obklíčeni v jedné oblasti.“ Podle Kobaniho se ve vesnicích u hranic s Irákem skrývá ještě několik set bojovníků IS.

Bojovníci Islámského státu se pokusili ve čtvrtek prorazit obklíčení, ale neuspěli. Boje se soustředily do oblasti východně od vesnice Baghúz u hranic s Irákem, kterou milice YPG osvobodila už začátkem týdne.

Radikálům se ji nepodařilo dobýt zpět. Podle ředitele exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii Rámího Abdalrahmána si boje vyžádaly životy 34 radikálů a 16 příslušníku SDF.

Poslední hlavní město IS padlo

Závěrečná ofenziva proti Islámskému státu začala 10 září. Před boji od té doby uteklo na 20 000 civilistů. Velkým úspěchem bylo prosincové osvobození města Hadžín, které bylo posledním hlavním městem samozvaného chalífátu

Kobani přiznal, že problém představuje nová taktika radikálů po pádu Rakky, kdy ustoupili od klasicky vedených operací. Ta zahrnuje vytváření spících buněk, kde to jen jde, opakované tajné verbování lidí a sebevražedné i bombové útoky nebo vraždy.

To se podle něj nezmění ani poté, co Islámský stát přestane jako vojenská síla existovat: „Očekáváme, že po skončení vojenské existence se zesílí intenzita operací Daíše proti našim silám.“

Reklama

Výběr článků

Načítám