Hlavní obsah

Doživotí pro pachatele atentátu, který měl v Turecku přes sto obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký soud poslal na doživotí do vězení devět lidí za teroristický útok, při němž v říjnu 2015 v Ankaře zemřelo přes sto osob. Informoval o tom v pátek deník Hürriyet. Sebevražedný atentát, který se odehrál u rušného železničního nádraží před začátkem demonstrace levicových a kurdských aktivistů, je považován ze nejhorší teroristický útok v historii země.

Zmar na místě atentátu v Ankaře v roce 2015

Článek

Soud v Ankaře poslal na doživotí do vězení devět lidí za vraždu, pokus o vraždu a za narušení ústavního pořádku. Dalších deset obžalovaných bylo odsouzeno k dlouholetým trestům za členství v teroristické organizaci.

K útoku před ankarským nádražím se oficiálně dosud nikdo nepřihlásil, ale úřady ho připsaly Islámskému státu.

Dva sebevražední útočníci odpálili výbušniny v autech v Ankaře 10. října 2015 v okamžiku, kdy se scházeli účastníci mírového pochodu proti narůstajícímu násilí mezi tureckou armádou a kurdskými separatisty na jihovýchodě země. Podle svědků následovaly výbuchy těsně po sobě.

Doživotí je nejvyšším možným trestem v Turecku. Trest smrti tato země zrušila v roce 2004 v rámci plnění podmínek pro vstup do Evropské unie.

V posledním roce ale turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovaně uvedl, že obnovení trestu smrti ratifikuje, pokud ho schválí parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám