Hlavní obsah

Turecký Nejvyšší soud potvrdil šestileté tresty dvěma Čechům za terorismus

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, aš, mar

Turecký Nejvyšší soud potvrdil Čechům Markétě Všelichové a Miroslavu Farkasovi tresty v délce šest let a tři měsíce vězení za spolupráci s kurdskými milicemi YPG, které Turecko považuje za teroristické. Uvedla to v pondělí mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová s tím, že už se nemohou odvolat.

Foto: Janusz Konieczny

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

Článek

„Můžeme potvrdit, že Nejvyšší soud v Ankaře oficiálně potvrdil verdikt soudu nižší instance o trestu vězení v délce 6 let a osmi měsíců,“ řekla Novinkám Valentová. „Informaci jsme dostali od právních zástupců odsouzených,“ dodala.

Valentová současně upozornila, že tím „byly vyčerpány všechny opravné prostředky tureckého právního řádu“. Oběma hrozil trest v délce až 15 let vězení.

Ministerstvo zahraničních věcí však míní nadále jednat. Valentová uvedla, že se „odsouzení mohou obrátit k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku“. Není ale jasné, zda ten by to přijal.

Náměstek pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek podle mluvčí již požádal o schůzku se zástupci tureckého ministerstva zahraničí a spravedlnosti, s kterými se chce o případu bavit.

Diplomacie se k variantám dalšího možného vývoje nechce vyjadřovat. Zatím tak není zřejmé, jestli je nějaká naděje, že by si Farkaš s Všelichovou část trestu odpykali v české věznici.

„Jsou v dobrém fyzickém stavu”

Mluvčí zmínila i to, kde Všelichová i Farkas jsou: „Zůstávají ve věznici ve Vanu. Jsou v dobrém fyzickém stavu. Nadále jim poskytujeme konzulární pomoc, konzulka je ve styku s rodinnými příslušníky.“

Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase zadrželi v listopadu 2016 na turecko-irácké hranici. Turecko je obvinilo, že podporovali teroristy, protože pomáhali kurdským milicím YPG, které Ankara považuje za teroristické, i když je podporovaly i Spojené státy a další země.

Všelichová a Farkas se hájili, že Kurdům poskytovali jen humanitární pomoc a snažili se pro ně vybudovat polní nemocnici. Podle Turecka však Farkas pomáhal přímo bojovníkům. Vládní list Daily Sabah napsal, že působil jako ostřelovač. Všelichová měla kromě zajišťování zdravotnické pomoci také verbovat a koordinovat příjezd nových „dobrovolníků – teroristů“.

Reklama

Výběr článků

Načítám