Hlavní obsah

Krvavá řež v Sýrii: Desítky mrtvých, Islámský stát zabíjel ruské vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V Sýrii padli čtyři ruští vojáci, uvedlo v neděli ruské ministerstvo obrany. Zabila je v boji v provincii Dajr az-Zaur palba radikálů. Další tři vojáci byli zraněni, naspala agentura TASS. Podle exilové organizace SOHR jich bylo devět a Islámskému státu se podařilo zabít celkem 35 příslušníků sil bojujících na straně vlády. Boj si vyžádal několik desítek obětí na obou stranách.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Zničená Sýrie. Na snímku část Damašku.

Článek

„Dva ruští vojenští poradci, kteří pomáhali řídit palbu syrské baterie, byli zabiti na místě,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. „Dalších pět ruských vojáků bylo zraněno a byli operativně převezeni do ruské vojenské nemocnice. Vojenští zdravotníci bojovali o život dvou zraněných vojáků, ale nedokázali je zachránit,“ dodalo ministerstvo.

Podle ministerstva boj probíhal v noci, nebylo však upřesněno, který den. Syrská baterie pálila na několik mobilních skupin teroristů. „Během boje trvajícího asi hodinu vojáci zničili 43 teroristů a šest terénních automobilů vyzbrojených velkorážnými zbraněmi.“

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Ruský vojenský kamión u Dajr az-Zauru

SOHR uvedl, že Moskva zřejmě mluví o středečním útoku teroristů z Islámského státu na Majjádín. „Při útoku bylo zabito 35 provládních vojáků, včetně devíti ruských," řekl agentuře AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Dodal, že zbylých 26 vojáků bylo ze syrských vládních jednotek.

Rusové protivníka neupřesnili, ale v provincii Dajr az-Zaur stále operují zbytky Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám