Hlavní obsah

Islámský stát se u Damašku vzdal

– Damašek/Londýn • Aktualizováno

Během neděle trvalo příměří u bývalého palestinského tábora Jarmúk, který ovládal Islámský stát. Syrská armáda potvrdila, že platilo do pondělního poledne. Provládní list Al-Watan uvedl, že se radikálové vzdali. Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii přinejmenším část radikálů přistoupila na evakuaci, i když to původně odmítali.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Syrští vládní vojáci postupují s tankem v oblasti Kadam u tábora Jarmúk.

Článek

Představitelé syrské vlády se zpočátku odmítli vyjádřit, zda došlo k dohodě o evakuaci radikálů z tábora, v pondělí ale armáda uvedla, že krátkodobé příměří v oblasti Hadžar al-Asvad mělo umožnit evakuaci civilistů.

Po jeho vypršení armáda obnovila rychlý postup a získala kontrolu nad oblastí Hadžar al-Asvad.

Speciál: Islámský stát

Na sociálních sítích se podle tureckého listu Hürriyet objevilo video s autobusy připravenými k odvozu radikálů, ale není jasné, zda bylo aktuální.

Podle obyvatel Damašku byla neděle klidná a směrem na jih nelétala žádná bojová letadla. Vidět byl jen dým. Podle SOHR radikálové spalovali vybavení na svých pozicích a v budovách, které kontrolovali.

Operace s cílem ovládnout oblast okolo Jarmúku byla zahájena před měsícem. Vládní síly od té doby získaly kontrolu nad třemi čtvrtinami území, které do té doby ovládaly různé radikální skupiny včetně Islámského státu. Jeho bojovníci dostali koncem dubna dva dny na to, aby odešli, ale odmítli to, protože chtěli odejít na sever Sýrie, a ne na jih k jordánským hranicím. [celá zpráva]

Islámský stát drží už jen pouštní oblasti na východě Sýrie při iráckých hranicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám