Hlavní obsah

Vůdce Al-Káidy vyzval k džihádu proti USA

Aktualizováno

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí vyzval ke svaté válce proti Spojeným státům v souvislosti s pondělním přesunem jejich ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zavahrí tak učinil na videu, o němž v pondělí informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí

Článek

Zavahrí v pětiminutovém videu mimo jiné řekl, že přesun ambasády je důkazem ztroskotání jednání Palestinců s Izraelem. Na nahrávce nazvané „Tel Aviv je také země muslimů” kritizoval islámské země za to, že nejednaly v zájmu muslimů, když vstoupily do Spojených národů, které uznávají Izrael, a místo uplatnění práva šaría předkládají v Radě bezpečnosti a na Valném shromáždění rezoluce.

Americký prezident Donald Trump podle Zavahrího „byl otevřený a přímý a jasně odhalil pravou tvář moderních křížových výprav, na nichž neplatí ústupky a appeasement (politika pacifismu symbolizovaná ústupky silnější straně, pozn. red.), ale jen cesta odporu pomocí výzev a džihádu (svaté války)”.

Také dodal, že jeho předchůdce v čele Al-Káidy Usáma bin Ládin označil „Spojené státy za hlavního nepřítele muslimů” a přísahal, že se „nedá snít o bezpečnosti, dokud trvá (stávající) stav v Palestině a dokud všechny armády nevěřících neopustí Mohamedovu zemi”.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zavahrí na starším videu

Záměr přesunout americkou ambasádu do Jeruzaléma oznámil Trump loni v prosinci, čímž vystupňoval napětí v regionu a popudil muslimský svět. Za ohrožení bezpečnosti v oblasti a maření naděje na řešení izraelsko-palestinského konfliktu ho kritizovala i řada dalších zemí či Evropská unie. OSN Trumpův krok odsoudila v nezávazné rezoluci.

V pondělí se kvůli přesunu ambasády do Jeruzaléma, který chtějí za hlavní město pro svůj stát i Palestinci, a v souvislosti se 70. výročím vzniku státu Izrael čekají masové protesty zejména v Pásmu Gazy. Na hranicích mezi Pásmem a Izraelem se konají každý pátek již několik týdnů a vyžádaly si na pět desítek obětí.

Foto: Adel Hana, ČTK/AP

Palestinci při protestu pálili pneumatiky, Izrael odpověděl slzotvornými granáty

Ambasáda je sice v západní části Jeruzaléma, na kterou má Izrael nárok, ale Izrael označuje Jeruzalém za nedělitelný.

Egpyťan Ajmán Zavahrí stojí v čele Al-Káidy od roku 2011, když americké komando zabilo Usámu bin Ládina. Do té doby byl druhým mužem organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám