Hlavní obsah

Na Sýrii dopadly další izraelské rakety

– Damašek/Londýn/Jeruzalém

Izrael podle syrské agentury SANA v úterý opět zaútočil raketami na syrské území. Oznámila, že dvě střely se podařilo zneškodnit. Podle exilové organizace SOHR bylo při útoku jižně od Damašku zabito devět příslušníků provládních sil. Izrael před útokem v oblasti okupovaných Golanských výšin poprvé od zahájení syrské občanské války nařídil otevřít kryty. Bál se útoku íránských jednotek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Sýrii dopadly další izraelské raketyVideo: Reuters

 
Článek

„V sektoru Kisva bylo zabito devět bojovníků patřících k Íránským revolučním gardám nebo k proíránským šíitským milicím,” řekl agentuře AFP ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán. Terčem útoku podle něj byla ”skladiště zbraní patřící Íránským revolučním gardám”, které bojují po boku syrských vládních sil ve válce, která Sýrii pustoší už od roku 2011.

Velitel provládní milice řekl agentuře Reuters, že terčem byly pozice syrské armády a útočila izraelská letadla. SANA uvedla, že útok je reakcí Izraele na postup syrských jednotek jižně od Damašku, kde vytlačily vzbouřence z okolí tábora Jarmúk a z oblasti Hadžár.

Západní tajné služby uvedly, že u Kisvy si vybudoval Írán svou základnu.

Foto: ČTK/AP

Záběr požárů v oblasti Kisva po izraelském náletu

Izrael zprávy o útoku nekomentoval. Nevyjádřil se ani k předchozím útokům na Sýrii. V úterý ale uvedl, že zjistil „neobvyklou íránskou aktivitu“ na Izraelem okupovaných Golanských výšinách. Podle listu Ha´arec byl přesvědčen, že tyto jednotky byly připraveny okamžitě zaútočit na Izrael. V oblasti Golanských výšin nařídil otevřít protiletecké kryty a vyhlásil mobilizaci části vojenských záloh.

Podle izraelských médií jde o bezprecedentní krok od začátku syrské občanské války.

Armáda na Golanských výšinách, které Izrael dobyl na Sýrii ve válce z roku 1967, umístila obranný systém přezdívaný Železná kupole (Iron Dome), což vede k předpokladu, že židovský stát očekává útok pozemními raketami či minomety.

Izrael od loňska opakovaně útočil na základny íránských Revolučních gard v Sýrii, kde pomáhají režimu prezidenta Bašára Asada. Ty vysílají drony, z nichž nejméně jeden letos vlétl nad Golanskými výšinami do vzdušného prostoru kontrolovaného Izraelem. [celá zpráva]

Při odvetném útoku syrská protivzdušná obrana sestřelila izraelský letoun F-16.

Při dalším útoku Izrael vypálil rakety z letadel nad Libanonem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám