Hlavní obsah

V Sýrii se zřítil ruský supermoderní bitevní vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nejmodernější ruský bitevní vrtulník Kamov Ka-52 Alligator se v pondělí zřítil na východě Sýrie. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, podle kterého byla zřejmě příčinou nehody technická závada stroje, napsala ruská agentura Interfax.

Foto: Profimedia.cz

Kamov Ka-52 Alligator

Článek

„Při plánovaném letu nad východními oblastmi Syrské arabské republiky havaroval ruský vrtulník Ka-52. Oba letci zahynuli,“ uvedlo ministerstvo, „podle předběžných informací mohla být příčinou nehoda technická závada.“

Kamov Ka-52 je nejmodernější ruský bitevní vrtulník určený prioritně pro ničení tanků a další obrněné techniky, ale i zodolněných úkrytů. Určen je k průnikům nad území nepřítele. Využít se může i pro boj letadly a dalšími vrtulníky i k ničení živé síly nepřítele.

Výroba probíhá od roku 2010 a ruské velení už dříve ocenilo schopnosti alligatora, které prokázal během občanské války v Sýrii.

Šňůra katastrof

Je to další v řadě havárií ruských vojenských letadel. Minulý čtvrtek se do Středozemního moře zřítil víceúčelový bojový letoun Suchoj Su-30. [celá zpráva]

Už 6. března spadl u základny Hmímím transportní Antonov An-26, přičemž zahynulo 39 lidí. [celá zpráva]

Podle agentury AFP se po nehodě vrtulníku zvýšil počet ruských obětí v Sýrii od začátku operací ruské armády na 88. Další tři ruská vojenská letadla havarovala letos mimo Sýrii, 12. dubna se zřítil do Baltu vrtulník Kamov Ka-29 a cvičný Jak-130, 27. dubna pak havaroval cvičný L-39C Albatros československé výroby, uvedla ruská  agentura TASS.

Moderní alligator

Alligator využívá Kamovova patentu dvou protiběžných souosých rotorů, takže nepotřebuje na ocase vyrovnávací rotor. Odvozen je od jednomístného stroje Kamov Ka-50 Čornaja Akula, u kterého se ale ukázalo, že pilot je přetížen prací. A tak je Ka-52 určený pro operace za každého počasí i v noci dvoumístný, přičemž oba členové posádky sedí vedle sebe.

Ruská armáda si původně vybrala jako náhradu za stroje Mil Mi-24 bitevní vrtulníky Mil Mi-28, i když byl Kamov Ka-50 lepší. Nakonec si objednala oba, Kamovů Ka-52 150, dodáno jich bylo zatím 90. Mily ve vylepšené verzi Mi-28N Noční lovec si objednala také, protože jsou levnější.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Mil Mi-28 na únorovém cvičení v Rusku

Kamov Ka-50 pohání dva turbohřídelové motory Klimov VK-2500 od výkonu 2000 kW, které mu dávají maximální rychlost 300 km, běžná činí 260 km/h. Pancéřování chrání vrtulník před zásahy střelami do ráže 23 mm. Před tepelně naváděnými raketami jej chrání výmětnice klamných cílů. V případě zásahu se mohou oba piloti katapultovat.

Alligator je vyzbrojen 30mm kanonem. Na šesti závěsnících může nést až 2000 kg podvěšené výzbroje, kromě bomb a bloků neřízených raket, protitankové řízené střely Ataka a Vichr, protizemní Ch-25ML i protiletaldové rakety R-73 a Igla.

Sloužit může i jako velitelské stanoviště. V úpravě pro námořnictvo Ka-52K má sklopné rotorové listy a menší křídlo. Vybaven může být i protilodními střelami Ch-31 a Ch-35.

Alligatory si objednal Egypt, který už první část převzal, a Alžírsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám