Hlavní obsah

Egypťané drtí Islámský stát na Sinaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Při protiteroristické operaci egyptských bezpečnostních sil na Sinajském poloostrově zahynulo od pátku 28 islamistů a dalších 126 bylo zatčeno. V pondělí to oznámila egyptská armáda. O případných ztrátách na straně vládních sil úřady neinformují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Egypt zahájil vojenskou operaci proti militantůmVideo: Reuters

 
Článek

Operace nazvaná Sinaj 2018 se zaměřuje na sever a střed poloostrova, kde pravidelně útočí místní odnož teroristické organizace Islámský stát (IS). Proti ní zasahují pozemní, letecké i námořní jednotky armády i policie. Ty již také zničily desítky úkrytů a vozidel ozbrojenců.

Vládní oddíly pročesávají i oblast delty Nilu na severu země a Západní pouště při hranicích s Libyí.

Operaci nařídil egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí, který dal bezpečnostním složkám ultimátum. Povstání islamistů mají potlačit do konce února. To patrně souvisí s březnovými volbami, v nichž bude Sísí obhajovat mandát.

Loňský masakr

Při nejhorším teroristickém útoku na mešitu na severu Sinaje zemřelo loni na konci listopadu přes 300 lidí. [celá zpráva] Žádná skupina se dosud k masakru nepřihlásila, hlavní podezření ale padá na IS. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí tehdy řekl, že armáda má tři měsíce na obnovení bezpečnosti v oblasti.

Sísí usiluje o znovuzvolení v březnových prezidentských volbách. Také kvůli nim parlament v lednu prodloužil výjimečný stav v zemi o další tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám