Hlavní obsah

Hodně zbraní IS pocházelo z amerických a saúdských dodávek syrské opozici

Nezanedbatelná část zbraní a munice, kterou využívali bojovníci Islámského státu, i když ne ta největší, pocházela z dodávek z USA a Saúdské Arábie syrským opozičním skupinám. Uvedla to ve čtvrtek publikovaná analýza o zbraních IS, kterou provedla organizace Výzkum výzbroje v konfliktech (CAR). Podle televize Al-Džazíra měl IS nejvíce zbraní z vyloupených skladišť syrské a irácké armády.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Zadržený bojovník Islámského státu

Článek

CAR analyzoval 40 000 kusů zbraní a munice zajištěné na bitevních polích ve válce s IS. Zajistila také komponenty improvizovaných náloží. Většina zbraní pocházela z dobytých a vyrabovaných skladů irácké a syrské armády. Část jich ale pocházela ze zahraničních dodávek syrské opozici bojující proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

„V Iráku a v Sýrii bylo vidět, jak síly IS používají proti různým protiislamistickým koalicím velké množství zbraní dodaných státy, jako jsou Saúdská Arábie a Spojené státy,“ uvedl CAR s tím, že koalice bojující proti IS dostávaly podporu právě od zmíněných zemí, zejména od USA.

Zbraně z EU

Všechny tyto zbraně byly vyrobeny v zemích Evropské unie a předány ozbrojeným skupinám v Sýrii, přičemž Spojené státy a Saúdská Arábie porušily podmínky kontraktů, které zakazovaly dodávky dalším stranám (v kontraktu nezmíněným).

„Důkazy shromážděné CAR naznačují, že Spojené státy opakovaně odklonily zbraně a munici vyrobené v EU opozičním silám v syrském konfliktu. Síly IS rychle získaly významné části tohoto materiálu,“ uvádí zpráva. O zbraních vyrobených zejména na Balkáně a předaných do Sýrie se objevují zprávy už několik let. [celá zpráva]

Ve výzbroji IS převažovala ruská produkce

Asi devadesát procent zbraní a munice, které používal Islámský stát v Iráku a v Sýrii, byla ruského, čínského a východoevropského původu, přičemž ruské zbraně převažovaly. „Tato zjištění podporují široce rozšířený předpoklad, že skupina nejprve získala hodně svého vojenského materiálu od iráckých a syrských vládních sil,“ stojí v analýze.

Podle výzkumníků zbylých deset procent zbraní a munice pochází ze Západu. Toto zjištění jasně ukazuje, jaké jsou důsledky dodávek zbraní do ozbrojených konfliktů, kde spolu bojuje více stran a převažují nestátní, varoval CAR. Tyto dodávky navíc pokračovaly skoro po celou dobu konfliktu. Sklady se islamistům podařilo dobýt jen na začátku konfliktu.

Už dříve se objevovaly zprávy, že se IS zmocnil zbraní, které byly dodány některé z tzv. umírněných syrských opozičních skupin. Buď je islamisté porazili, nebo mu některé skupiny zbraně rovnou přeprodaly. Syrské vedení opakovaně upozorňovalo, že ze Sýrie, ale také z Turecka i z okolních arabských zemí, proudí zbraně teroristům.

Minulý rok už byl ale Islámský stát schopen vyrábět v Iráku zbraně mající vojenské parametry a podařilo se mu v rámci samozvaného chalífátu dosáhnout standardizace těchto zbraní, uvedl CAR.

Reklama

Výběr článků

Načítám