Hlavní obsah

Program balistických raket kvůli Trumpovi urychlíme, vzkázaly íránské revoluční gardy

– Teherán

Íránské revoluční gardy, což jsou íránské elitní ozbrojené síly působící odděleně od policie a armády, ve čtvrtek oznámily, že urychlí a rozšíří program vývoje a zavádění balistických raket do své výzbroje. Udělají to navzdory přání EU a Států, aby program pozastavily. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním a íránskou polostátní tiskovou agenturu Tasmín.

Foto: Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání přihlíží přehlídce raket v Teheránu (ilustrační foto).

Článek

„Íránský program balistických raket se rozšíří a bude postupovat rychleji v reakci na nepřátelský postoj Trumpa k této revoluční organizaci,“ uvedly íránské revoluční gardy ve svém prohlášení.

Zmínily, že jde o reakci na Trumpův negativní postoj k dohodě s Íránem o jeho jaderném programu, a zejména na Trumpovu snahu uvalit na Írán další sankce.

Už v červenci Trump zavedl sankce na společnosti a jednotlivce spojené s vývojem raket, minulý pátek pak nařídil další sankce vůči revolučním gardám. [celá zpráva] Současně vyzval americký Kongres k přehodnocení přístupu k Íránu, což by umožnilo vypovědět dohodu o jaderném programu, a k případnému uvalení dalších sankcí. Vyzval také Teherán, aby nevyvíjel rakety schopné nést jaderné nálože. Írán odpověděl, že žádné takové plány nemá.

„Podlá americká politika”

„Zavedení krutých sankcí proti gardám a nepřátelský přístup hrubého a surového prezidenta ukazují selhání podlé americké a sionistické politiky v regionu,“ dodaly gardy.

Gardy v prohlášení podezřívají Američany, že cílem sankcí je překreslení hranic v oblasti, čímž bylo zřejmě míněno případné vyhlášení nezávislosti Kurdistánu, a podkopání muslimských zemí.

Írán má jeden z nejrozvinutějších raketových programů na Blízkém východě. Nedávno otestoval novou balistickou raketu Choramšár s doletem až 2000 kilometrů. Zřejmě jde o upravenou severokorejskou raketu Hwasong 10 (BM-25), což je pravděpodobně derivát sovětské střely R-27. [celá zpráva]

Obavy z raketového programu dala najevo i EU, podle které zvyšuje napětí v oblasti. EU přitom je proti zrušení jaderné dohody s Íránem, smlouva podle ní byla přínosem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám