Hlavní obsah

Rusko zajistí, aby šíité nebyli u izraelské hranice, tvrdí arabský list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Jeruzalém

Rusko souhlasí s existencí nárazníkového pásma podél izraelské hranice se Sýrií. Podle listu Aš-Šark al-Avsat bude Moskva držet šíitský Hizballáh a íránské spojence Damašku dál od izraelské hranice. Izrael o tom podle tohoto zdroje informoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Do nárazníkového pásma nebudou smět ani členové Hizballáhu, ani íránští bojovníci působící v Sýrii.

Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin s ministry obrany Sergejem Šojguem (vpravo) a zahraničí Sergejem Lavrovem.

Článek

Aš-Šark al-Avsat se odvolal na nejmenovaný izraelský diplomatický zdroj, podle kterého Rusko zamítlo původní izraelský požadavek, aby nárazníková zóna byla široká 40 kilometrů. Ta současná měří zhruba pět kilometrů.

Válka v Sýrii se díky ruské intervenci v roce 2015 začala vyvíjet ve prospěch Damašku a tento týden byl radikální Islámský stát poražen ve svém sídle v Rakce. Rusko hájí íránské spojence Damašku jako nezbytné účastníky války. V Izraeli ale panují obavy, že Írán, který je také spojencem Hizballáhu, poskytne této libanonské organizaci přesné rakety.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kritizoval americko-ruskou dohodu o příměří v Sýrii, protože podle něj nepočítá se zábranou rozšiřování vlivu Íránu v Sýrii a v celé oblasti. Moskva odmítla přistoupit na izraelský návrh na zřízení čtyřicetikilometrové nárazníkové hraniční zóny, ale je ochotna zajistit, že se žádný šíitský ozbrojenec nedostane k hranici blíž než na pět kilometrů.

Izrael trvá na tom, že se z Teheránu pašují přes Sýrii do Libanonu moderní zbraně určené Hizballáhu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Šojgu tento týden navštívil Izrael, ale několik hodin před jeho příletem Izraelci bombardovali stanoviště protiletadlové obrany východně od Damašku. Šlo o odvetu za předchozí střelbu na izraelská letadla nad Libanonem. Podle listu Aš-Šark al-Avsat incident poznamenal Šojguovo jednání v Izraeli a vyvolal napětí. Šojgu útok označil za „nepřátelskou nebezpečnou operaci, která málem vyvolala vážnou krizi”.

V pondělí večer jednal s izraelským ministrem obrany Avigdorem Liebermanem, který zopakoval stanovisko Izraele, tedy že Izrael se nebude vměšovat do vnitřních syrských věcí. „Na druhé straně ale nedovolíme Íránu a Hizballáhu, aby ze Sýrie učinily předsunuté stanoviště proti Izraeli, a nedovolíme ani přesun zbraní přes Sýrii do Libanonu,” řekl Lieberman. V úterý večer ministr odjel na čtyřdenní jednání do USA a kromě jiného se tam setká se svým resortním kolegou Jamesem Mattisem.

Reklama

Související články

Syrská válka Libanonce už vyčerpává

Pokračující občanská válka v Sýrii se podepisuje i na psychice obyvatel Libanonu. Místní jsou z množství uprchlíků v zemi vyčerpaní, popisuje v rozhovoru pro...

V Sýrii byly vyhlášeny čtyři bezpečné zóny

Rusko, Turecko a Írán se v pátek dohodly na vytvoření čtyř bezpečnostních zón v Sýrii, oznámil na závěr mírových rozhovorů v Astaně kazašský ministr zahraničí...

Výběr článků

Načítám