Hlavní obsah

Palestinská hnutí Hamás a Fatah uzavřela dohodu a mluví o konci rozdělení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Vysocí představitelé znepřátelených palestinských hnutí Fatah a Hamás ve čtvrtek oznámili dohodu, která by měla ukončit deset let dlouhé rozdělení Palestinců. Představitel palestinské samosprávy Mahmúd Abbás by měl dokonce do měsíce navštívit Pásmo Gazy ovládané Hamásem. Dohody dosáhli při rozhovorech zprostředkovaných Egyptem. Podrobnosti ale nejsou známy a zřejmě se ještě domlouvají detaily.

Foto: Pool, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Článek

„Dohody mezi Hamásem a Fatahem bylo dosaženo dnes,“ uvedla podle agentury Reuters ve čtvrtek kancelář předsedy radikálního Hamásu Ismaíla Haníji.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás řekl agentuře AFP, že dohodu vítá a že doufá, že „závěrečná dohoda ukončí rozdělení“ Palestinců.

Fatah a Hamás
Jedná se o dvě dominantní hnutí na palestinských autonomních územích. Zatímco umírněnější Fatah kontroluje Západní břeh Jordánu, radikální hnutí Hamás ovládá palestinské Pásmo Gazy. Hamás se Pásma Gazy zmocnil v roce 2007 a od té doby mají obě palestinská území rozdílné vlády.

Představitel Fatahu dodal, že Abbás nyní plánuje jet do Pásma Gazy, což je jedno z palestinských území. Navštívit by je měl „do měsíce“, přičemž půjde o jeho první návštěvu v oblasti za deset let. Dodal, že také budou zrušeny sankce uvalené na Hamás.

Podle dohody se 3000 policistů palestinské samosprávy opět rozmístí v Pásmu Gazy, uvedla AFP s odvoláním na člena vyjednávacího týmu. Je to ale mnohem méně než 20 tisíc příslušníků, které tam má Hamás.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Bojovníci Hamásu na pohřbu velitele Mázina Fukahy

Podle dalšího vyjednavače by také palestinská samospráva měla převzít kontrolu na hraničním přechodem Rafah. Podle dohody budou na provoz v Rafáhu dohlížet evropští pozorovatelé.Otevření přechodu bude znamenat velkou úlevu pro dva milióny obyvatel pásma, kteří kvůli izraelské a egyptské blokádě hranice nemohli volně cestovat.

Mají se také zahájit jednání o zformování palestinské vlády národní jednoty. Takové pokusy byly i v minulosti, ale rychle padly, stejně jako byly dosud opakovaně neúspěšné i pokusy o dohodu mezi oběma hnutími. Nedokázali ji zprostředkovat Turci, Katařani, Norové či Švýcaři, povedlo se to až nyní Egyptu, podotkl list The Guardian.

Důvodem bylo, že se nejednalo o budoucnosti ozbrojeného křídla Hamásu, které má 25 tisíc členů, ale rozhovory se zaměřily na civilní pracovníky Hamásu v jím kontrolovaných zdravotních službách a právě na otázku klíčového přechodu do Egypta, který je pro Gazu důležitý. Hamás opakovaně říkal, že i když předá kontrolu nad Pásmem Gazy Fatahu, tak své muže neodzbrojí. Abbás nedávno v rozhovoru s egyptskou televizí řekl, že nepřistoupí na to, aby si ozbrojené křídlo Hamásu ponechalo zbraně.

Závěrečný návrh prostuduje Izrael a mezinárodní dárci, kteří podporují palestinskou samosprávu vedenou Abbásem.

Reklama

Výběr článků

Načítám