Hlavní obsah

V Sýrii srovnali se zemí školu, kterou opravili a platili Češi

Aleppo

Škola nedaleko syrského Aleppa, kterou v roce 2014 zrekonstruovala česká humanitární organizace Člověk v tísni, byla minulý týden vybombardována. Jeden ze dvou bloků školy byl zcela srovnán se zemí a výuka školy, kterou díky české podpoře navštěvovalo 330 dětí, je tak paralyzována. Člověk v tísni o tom informoval na svých webových stránkách.

Foto: Člověk v tísni

Třída školy ve vesnici Bátabu zničená bombardováním

Článek

„Bylo to hodně brzy ráno, když jsme slyšeli silné výbuchy. Bylo nám jasné, že to zasáhlo školu,“ informoval ředitel zničené školy ve vesnici Bátabu Saír al-Chatíb.

Zcela zničeno je šest tříd, většinu školního nábytku bombardování rozmetalo na kousky. Kdo za náletem stojí, není jasné. V oblasti ale operuje syrské a ruské letectvo.

Jedna ze dvou budov školy byla zcela zničena

Člověk v tísni školu v Bátabu zrekonstruoval v roce 2014, vyškolil místní učitele a hradil veškerý provoz. V letošním roce přibylo žáků a ředitel školy uvažoval o otevření dalších částí pro první a druhou třídu. Nyní se jeho myšlenky ubírají opačným směrem.

„Pokud se situace bude dále zhoršovat, rozdělíme studenty do skupin a budeme je učit doma. Není to poprvé, co byla naše škola bombardována. Situace je špatná už mnoho let, ale máme odpovědnost učit ty děti bez ohledu na cokoli,” míní ředitel školy al-Chatíb.

Foto: Člověk v tísni

Hrozí, že se děti budou muset učit doma

Civilisté v oblasti Aleppa a Idlibu jsou v posledních týdnech svědky eskalace násilí. Nálety a bombardování každodenně zasahují nemocnice, zdravotnická centra, školy, obytné domy a silnice. Útoky v noci na 29. září zabily pouze v Idlíbu nejméně 28 civilistů.

Reklama

Související články

Putin vidí podmínky pro konec války v Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan se ve čtvrtek v Ankaře dohodli na společném postupu při politickém řešení situace...

Výběr článků

Načítám