Hlavní obsah

Egyptský exprezident Mursí si za špionáž pro Katar odsedí 25 let

– Káhira

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí dostal za špionáž pro Katar trest 25 let vězení. V konečném verdiktu o tom v sobotu rozhodl soud v Káhiře. Islamista Mursí už si odpykává dvacetiletý trest za zabíjení demonstrantů v roce 2012. Kvůli stykům s Katarem poslala justice Mursího původně za mříže na 40 let, kasační soud mu ale dnes trest snížil, uvedla agentura Reuters.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Egyptský exprezident Muhammad Mursí

Článek

Mursí a devět dalších lidí čelilo obvinění z ohrožení národní bezpečnosti, čehož se podle obžaloby dopustil tím, že poskytoval státní tajemství a důvěrné dokumenty Kataru. Mursímu za to hrozil až trest smrti. V době, kdy byl Mursí v úřadu, byl v Muslimském bratrstvu. To bylo později zakázáno.

Sunnitská monarchie Katar, kde je islám státním náboženstvím a šaría podle ústavy hlavním zdrojem legislativy, podporovala Mursího v jeho nástupu k moci v roce 2012. Vztahy obou zemí ochladly, když egyptská armáda Mursího v roce 2013 svrhla a pak začala pronásledovat sunnitské islamisty.

Egypt patří do koalice arabských států, která pod vedením Saúdské Arábie přerušila v červnu s Katarem styky. Obviňují jej z podpory radikálních skupin a spolupráce s Íránem, který je největším regionálním rivalem Saúdské Arábie. Katar tato obvinění odmítá.

Související témata

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Muhammad Mursí

Reklama

Výběr článků

Načítám