Hlavní obsah

K Dajr az-Zauru dorazili bojovníci IS evakuovaní od libanonsko-syrské hranice.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Konvoj s evakuovanými bojovníky Islámského státu¨(IS) a jejich rodinnými příslušníky, kteří se souhlasili s ukončením bojů na libanonsko-syrské hranici a propuštěním bojovníka Hizballáhu výměnu za možnost odchodu, přejel přes Sýrii a v noci na čtvrtek dorazil do oblasti v Dajr az-Zauru, kterou stále ovládá samozvaný chalífát.

Foto: Ali Hashisho, Reuters

Členové hnutí Hizballáh

Článek

Autobusy třemi stovkami bojovníků  IS a stejným počtem jejich příbuzných s bojovníky ve čtvrtek ráno dorazily do oblasti na východě Sýrie, které ovládá chalífát.Ten předtím propustil vězněného příslušníka libanonského hnutí Hizballáh, informovala agentura Reuters. Naplnila se tak dohoda o ukončení bojů na syrsko-libanonském pomezí. [celá zpráva]

Bojovníci Islámského státu na konci srpna na dohodu přistoupili, když už nebyli schopni čelit tlaku na hranici. Ze syrské strany na něj útočila armáda a milice Hizballáhu, ze západu libanonská armáda. Džihádisté si s sebou mohli vzít rodiny a lehké zbraně.

Konvoji 17 autobusů ale zkomplikovala cestu po Sýrii mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. Ta bojuje proti radikálům právě na východě Sýrie a nemá zájem, aby tam dorazili další bojovníci IS. Koalice proto již na konci srpna poškodila nálety dopravní úsek mezi územím kontrolovaným syrskou vládou a IS.

Skupina autobusů se kvůli tomu později rozdělila na dvě části a podle Reuters není jasné, zda na území ovládané IS dorazila všechna vozidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám