Hlavní obsah

Izraelci zaútočili v Sýrii, tvrdí tamní armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Izraelské letouny bombardovaly syrské vojenské cíle na západě země, informovaly podle BBC a agentury Reuters syrské armádní zdroje. Izraelci údajně zaútočili z libanonského vzdušného prostoru raketami vzduch-země. Izraelská armáda situaci odmítla komentovat.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský bojový letoun F-16. Ilustrační foto

Článek

Prohlášení syrské armády uvádí, že k útoku došlo poblíž města Masjáf v západosyrské provincii Hamá. Dva lidé byli zabiti a způsobené byly také materiální škody.

Některá arabská média podle BBC informují o tom, že terčem vzdušného útoku letectva židovského státu se stala továrna na výrobu chemikálií, pravděpodobně chemických zbraní.

Bývalý velitel izraelské vojenské rozvědky Amos Jadlin napsal na Twitteru, že nálety byly namířeny na syrské vojenské výzkumné centrum. „Ve vojenském zařízení v Masjáfu se vyrábí chemické zbraně a výbušniny, které zabily tisíce syrských civilistů,” napsal.

Syrská armáda v prohlášení varovala před „nebezpečnými dopady agresivní akce na bezpečnost a stabilitu v regionu“.

Informace o útoku přichází jen den poté, co Organizace Spojených národů konstatovala, že režim syrského prezidenta Bašára Asada v dubnu zaútočil chemickými zbraněmi na rebely ovládané město Chán Šajchún. Zemřelo tehdy nejméně 83 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám