Hlavní obsah

Ruských žoldnéřů v Sýrii jsou tisíce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko tvrdí, že v Sýrii nevyužívá služeb žoldnéřů, což mu také zapovídají vlastní zákony. Jenže podle izraelského serveru Debkafile bojuje v Sýrii po boku pravidelné armády už pět tisíc ruských žoldnéřů, přičemž dva tisíce jich bylo vysazeno v poslední době.

Foto: Profimedia.cz

Vojáky bez označení nasadilo Rusko už na Krymu.

Článek

Server tvrdí, že všichni najatí vojáci jsou vysloužilými příslušníky elitních jednotek ruských pozemních sil, letectva či námořnictva. V nedávných dnech byla podle něj také z Ingušska do Sýrie přepravena muslimská jednotka.

„Ačkoli nosí uniformy ruské vojenské policie, ve skutečnosti jsou to protiteroristická komanda,“ napsal Debkafile a doplnil, že ingušští vojáci jsou vydáváni za příslušníky dohlížející na příměří ve vyhlášených deeskalačních zónách u hranic s Izraelem, Jordánskem a Irákem.

Žoldnéře podle Izraelců zajišťuje pro ruskou obranu soukromá firma Wagner Group, která se nyní nazývá Academi a jejíž služby podle izraelského zdroje Moskva využívá dlouhodobě. Debkafile uvedl, že jich Moskva využila i v letech 2014 a 2015 při vojenských akcích na Krymu a východní Ukrajině.

Do Sýrie první žoldnéři dorazili v říjnu 2015, tedy měsíc po začátku ruské intervence na pomoc režimu Bašára Asada, tvrdí server. V březnu dalšího roku jich podle něj několik set bojovalo s Islámským státem o Palmýru.

Firma působí v Argentině, rekruty cvičí v Rusku

Wagner Group ovšem v Rusku oficiálně neexistuje a společnost toho jména operuje z Argentiny. Její rekruti se však v Rusku cvičí, už loni se objevily zprávy, že se tak děje na základně 10. brigády speciálních sil vojenské kontrarozvědky GRU u Molkina v Krasnodarské oblasti na jihu Ruska.

Podle Debkafile řídí Wagner Group plukovník Dmitrij Utkin, který působil v GRU do roku 2013.

Také agentura Reuters ve středečním článku o rostoucím počtu ruských obětí v Sýrii psala o tom, že žoldnéři pracují podle instrukcí ruského ministerstva obrany. [celá zpráva]

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci prohlásil, že pokud v Sýrii dobrovolně nějací Rusové bojují, tak s tím ruská armáda nemá nic společného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám