Hlavní obsah

Utajované mise, zakryté náhrobky. Počet Rusů padlých v Sýrii stoupá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V Sýrii přibývá padlých Rusů. Ačkoli ruské ministerstvo obrany ve svých prohlášeních letos přiznalo deset zabitých mužů, podle agentury Reuters bylo v Sýrii zabito už nejméně 40 ruských vojáků a žoldnéřů. To je výrazný nárůst, neboť za předchozích 15 měsíců ruského angažmá v konfliktu padlo 36 Rusů, uvedla agentura.

Foto: Profimedia.cz

Prvního padlého ruského vojáka, devatenáctiletého Vadima Kostěnka, pohřbili v Rusku koncem předloňského října. Snímek je z jeho pohřbu.

Článek

Agentura si dala tu práci a ověřovala zprávy na sociálních sítích. Úmrtí jí potvrzovali příbuzní a známí a v některých případech i místní úředníci. „Bilance může být uměřená, protože velitelé nabádají rodiny zabitých, aby mlčely,“ poznamenal Reuters.

Informace o vojenských ztrátách v době míru jsou od výnosu prezidenta Vladimira Putina – vydaného tři měsíce před intervencí v Sýrii – v Rusku státním tajemstvím. Ruské vedení nezveřejňuje statistiky o padlých, občas ale informuje o jednotlivých úmrtích, byť podle Reuters často s několikaměsíčním zpožděním.

Číselné rozdíly podle Reuters částečně vysvětluje skutečnost, že Rusko otevřeně nepřiznává podíl najatých vojáků bojujících po boku pravidelné armády. Zákon totiž nepovoluje, aby Rusové působili v konfliktech za hranicemi jako žoldnéři.

Kamarád jednoho z najatých bojovníků, který v Sýrii zemřel koncem dubna, agentuře řekl, že žoldnéři úzce spolupracují s ministerstvem obrany a mají přislíbený měsíční žold ve výši 360 000 rublů (130 000 korun), což je zhruba devítinásobek průměrného platu v Rusku.

Po boku Hizballáhu

Reuters uvádí, že z uvedených 40 padlých bylo 21 žoldnéřů a 17 vojáků. Status dvou zbylých se agentuře nepodařilo ověřit.

Podobně není známo, za jakých okolností Rusové padli. Veřejně se hovoří o ruských vzdušných útocích v Sýrii, ale rostoucí počet obětí ukazuje na více pozemních operací. Rusko podle Reuters naposledy přišlo o příslušníka letectva loni v srpnu, zatímco největší ztráty v terénu utrpělo letos v lednu, kdy během jediného dne zahynulo šest jeho žoldnéřů.

Bývalý velitel proruských povstalců na východě Ukrajiny Igor Strelkov na konci května prohlásil, že ruští žoldnéři se nedávno u syrského Homsu zúčastnili bojů po boku milicí libanonského Hizballáhu.

Zakryté náhrobky

Ani ověření údajů o padlých příslušnících armády není v Rusku snadné. Na vojenský hřbitov v Moskvě je vstup možný jen na základě předložení cestovního pasu a informace o tom, jaký hrob chce návštěvník vidět. Jméno a datum úmrtí na náhrobku plukovníka Gennadije Perfiljeva, který podle jeho spolužáků z vojenské školy v Čeljabinsku zemřel v Sýrii počátkem dubna, zakrývá jeho fotografie. Podobné je to podle Reuters u dalších hrobů.

Kreml ani ruské ministerstvo obrany na žádost o komentář k článku nereagovaly, doplnila agentura. Moskva však už dříve odmítla, že by informace o počtech mrtvých snižovala.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov po zveřejnění článku uvedl, že pokud v Sýrii dobrovolně nějací Rusové bojují, tak s tím ruská obrana nemá nic společného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám