Hlavní obsah

O Ukrajině bude s Rusy jednat za USA jestřáb Volker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v pátek jmenoval bývalého velvyslance USA v NATO Kurta Volkera zvláštním americkým představitelem pro Ukrajinu. Volker zastával tvrdý postoj vůči Rusku. Po anexi Ukrajiny kritizoval NATO, že nepřikročilo k důraznějším akcím proti Rusku v duchu jestřábí politiky.

Foto: Profimedia.cz

Americký zmocněnec pro Ukrajinu Kurt Volker na snímku z roku 2008

Článek

Volker opakovaně hovořil o nutnosti Rusko odstrašovat. Po anexi Krymu naznačoval, že NATO nepodniklo dost rázných akcí, které by Rusko zahnaly zpět do kouta a neumožnily mu průnik na Ukrajinu - v té době začínal konflikt na Donbasu.

Jmenování Volkera bylo oznámeno krátce po zahájení hamburského summitu skupiny G20, jehož se účastní prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin. Podle Moskvy i Washingtonu má být ukrajinská krize jedním z témat jejich pátečního rozhovoru, prvního po Trumpově nástupu do funkce. [celá zpráva]

Podle sdělení ministerstva bude Volker koordinovat úsilí americké diplomacie o řešení konfliktu „vyvolaného ruskou invazí na Krym a později na východ Ukrajiny”. Rusko ovšem popírá, že by působilo na východě Ukrajiny, kde podle něj povstali odpůrci kyjevské vlády ustavené po svržení Viktora Janukovyče.

Normandská skupina bez USA

O řešení krize na východě Ukrajiny se dlouhodobě snaží takzvaná normandská skupina složená z Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny. Spojené státy jejím účastníkem nejsou. Ukrajinu jako oběť konfliktu s Ruskem však Washington diplomaticky a částečně i vojensky podporuje, dodávky útočných zbraní ale součástí pomoci nejsou.

Funkce zvláštního představitele pro Ukrajinu je v americké diplomacii nová, v Rusku je v obdobném postavení od konce roku 2015 zvláštní zmocněnec Kremlu Boris Gryzlov. Nejvýše postaveným politikem odpovědným za ukrajinskou politiku Moskvy je Putinův poradce Vladislav Surkov.

Partnerem Surkov

Podle amerických médií se myšlenka zřídit post zvláštního amerického představitele zrodila už letos na jaře. Podle internetového serveru Buzzfeed by měl být Volkerovým vyjednávacím partnerem v Rusku přímo Surkov. Za předchozího prezidenta Baracka Obamy s ním jednala náměstkyně Victoria Nulandová.

Jmenování zmocněnce USA pro Ukrajinu podpořila německá kancléřka Angela Merkelová, která na toto téma jednala v půli března s Trumpem ve Washingtonu, napsal Buzzfeed. Jmenování Volkera nepodléhá schválení Kongresu USA.

Volker je zkušený diplomat považovaný za znalce evropských poměrů. Pracoval i v Bílém domě, v současné době působí na Arizonské státní univerzitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám