Hlavní obsah

Írán kvůli vysokým nákladům ustoupil od plánu na pilotovaný kosmický let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán upustil od plánu vypustit do vesmíru vlastní pilotovanou kosmickou loď s íránským kosmonautem. Důvodem jsou příliš vysoké náklady, oznámila to agentura IRNA. Start kosmické lodi s lidskou posádkou se plánoval na příští rok a podle íránských expertů měl celý projekt přijít na zhruba dvacet miliard dolarů (500 miliard korun).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Íránci v rámci svého vesmírného programu údajně už roku 2010 úspěšně do kosmu vyslali raketu, na jejíž palubě byla myš, želva a hmyz. Pak plánovali vyslat do kosmu opici. [celá zpráva]

Ve druhé raketě v roce 2015 byla opice, která se vrátila živá.

Kvůli nejistému návratu v roce 2013 tehdejší íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád prohlásil, že je připraven vzít na sebe riziko a stát se prvním íránským astronautem.

V únoru téhož roku umístil Teherán na oběžnou dráhu kolem Země družici vlastní výroby. Podle agentury IRNA šlo už o čtvrtý satelit místní výroby, který Írán vyslal do vesmíru. Írán chce mít na oběžné dráze vlastní družici, která bude monitorovat přírodní katastrofy a která také zlepší telekomunikační kapacitu země.

Jako vůbec první Íránec se do vesmíru podívala jako turistka v roce 2006 čtyřicetiletá Američanka íránského původu Anousheh Ansariová. Za let na palubě ruské lodi Sojuz údajně zaplatila 20 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám