Hlavní obsah

Ozbrojenci v Afghánistánu zabili Němku a unesli Finku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Zatím neznámí útočníci zabili v sobotu v noci v afghánském hlavním městě Kábulu hlídače penzionu a německou pracovnici švédské humanitární organizace Operation Mercy. Její finskou kolegyni patrně unesli. Informovala o tom afghánská televize TOLOnews. Na jihu země pak útočníci Tálibánu zabili 20 policistů.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Dům v kábulu, kde ozbrojenci zabili německou pracovnici

Článek

Podle afghánské zpravodajské televize zaútočili neznámí ozbrojenci na penzion v jihovýchodní části Kábulu v jedenáct hodin večer místního času.

Při útoku zabili člena ochranky a německou ženu. Z domu zároveň zmizela její finská kolegyně, podle vyšetřovatelů je docela možné, že byla unesena.

Kdo za útokem stojí, není podle televize zatím jasné.

Zabití policisté  

O několik hodin později zaútočili ozbrojenci také na jihu země - napadli několik kontrolních stanovišť v nestabilní provincii Zabul. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP.

Za tímto útokem stojí radikální hnutí Talibán, který se k útoku přihlásil na svých webových stránkách.

„Dnes ráno skupina bojovníků Tálibánu, vyzbrojená těžkými i lehkými zbraněmi spustila koordinované útoky na několik policejních kontrolních bodů v okresu Shajoy v provincii Zabul, při kterých zabili dvacet policistů,“ řekl AFP guvernér provincie Bismillah Afghanmal. Dalších patnáct policistů bylo v boji zraněno.

Pracovníci místních úřadů v zoufalé snaze upozornit na útoky volali do afghánských televizí, když se jim nedařilo sehnat nikoho z vyššího velení. Upozornili tím na nepořádek v bezpečnostní hierarchii.

Jarní ofenziva

Koordinované útoky přišly jen měsíc poté, co Tálibán zavraždil nejméně 135 členů bezpečnostních složek v provincii Balkh na severu Afghánistánu. Šlo o zatím nejsmrtelnější útok povstalců na afghánskou vojenskou základnu vůbec.

Ozbrojenci Tálibánu spustili svou každoroční „jarní ofenzivu“ koncem dubna, čímž započali nárůst útoků. Tato ofenziva obvykle zahajuje bojovou sezónu, i když letos Tálibán pokračoval v útocích i v zimě.

Spojené státy se mezitím snaží přijít s novou strategií a NATO zvažuje poslat do Afghánistánu více vojáků, aby prolomilo patovou situaci proti znovuožívajícím ozbrojencům.

Americký ministr obrany Jim Mattis minulý měsíc uvedl, že půjde o „další tuhý rok“ pro afghánské bezpečnostní složky.

Reklama

Výběr článků

Načítám