Hlavní obsah

Trump dorazil do Saúdské Arábie, protimuslimskou rétoriku nechal doma

– Rijád

Americký prezident Donald Trump v sobotu v rámci první zahraniční cesty ve funkci dorazil do Saúdské Arábie, která patří k hlavním americkým spojencům v arabském světě. Místní lídry hodlá přesvědčovat o potřebě boje proti radikálnímu islámu. Ve svém projevu se zdrží ostře protimuslimské rétoriky, kterou používal ve volební kampani, uvedla agentura AP.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Saúdský král Salmán bin 'Abd ul-Azíz as-Saúd vítá na letišti v Rijádu amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho manželku Melanii

Článek

Trump chce arabské vůdce vyzvat, aby "vyhnali teroristy ze svých svatyní" a rozlišovali mezi dobrem a zlem.

"Nejsme zde, abychom vyučovali - abychom říkali druhým lidem, jak žít, co dělat nebo kým být. Jsme tady, abychom nabídli partnerství při budování lepší budoucnosti pro nás všechny," uvádí se podle AP v pracovní verzi Trumpova projevu, která neobsahuje žádná ostřejší vyjádření na adresu muslimů, jimiž proti sobě Trump popudil část veřejnosti.

Šéfa Bílého domu, kterého na cestě doprovází žena Melania a dcera Ivanka, po slavnostním uvítání čeká jednání s králem Salmánem a s korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Trump se také zúčastní slavnostního podpisu několika dohod o bezpečnostní a ekonomické spolupráci. První den završí večeře, kterou pro první americký pár pořádá královská rodina.

Nový americký prezident přiletěl na Arabský poloostrov v době, kdy na domácí scéně čelí tlaku kvůli odvolání šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, aniž by před odletem vybral jeho nástupce, jak sliboval. Comey jen několik hodin po Trumpově odletu potvrdil, že bude v Kongresu vypovídat o údajné Trumpově snaze zamezit vyšetřování ruské role v amerických prezidentských volbách.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám