Hlavní obsah

Turci bombardovali Kurdy v Sýrii a Iráku, zabili přitom i irácké pešmergy

Ankara
Aktualizováno

Letectvo turecké armády zaútočilo v noci na úterý v severním Iráku a v Sýrii. Podle armádního prohlášení byly terčem útoku pozice separatistické Strany kurdských pracujících (PKK), která v těchto oblastech působí. Irácké kurdské zdroje v úterý oznámily, že při těchto útocích byli zabiti také iráčtí pešmergové a příslušníci syrské kurdské milice YPG.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecká stíhačka F-16 pojíždí na základně

Článek

Turecká armáda označila pozice PKK na severu Iráku a v Sýrii za "teroristická hnízda". PKK údajně využívá tamní regiony k přesunům svých bojovníků, zbraní, výbušnin a munice do Turecka. "Provedli jsme tyto nálety na základě mezinárodního zákona, abychom zničili tato teroristická hnízda, jež ohrožují bezpečnost, jednotu a celistvost Turecka. Teroristické cíle byly zasaženy," uvádí se v prohlášení turecké armády.

V Iráku se turecké letectvo zaměřilo na oblast Sindžár, která je domovinou tamní jezídské menšiny. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už několik měsíců tvrdí, že PKK působí právě v této oblasti, vzdálené asi 110 kilometrů od turecké hranice, a že Ankara nedovolí, aby tam PKK rozšířila svou působnost.

Vedení iráckého autonomního Kurdistánu oznámilo, že o život přišlo šest pešmergů, a turecké nálety odsoudilo jako nepřijatelné. Oddíly pešmergů pomáhají irácké armádě v boji proti islámským radikálům na severu země.

Turecké letecké údery na své území odsoudila také irácká vláda, která je podle prohlášení považuje za "porušení mezinárodního práva a irácké suverenity".

Nálety mají podle Bagdádu negativní vliv na boj proti terorismu. Irák zároveň vyzval Turecko, aby s ním boj proti PKK na iráckém území koordinovalo.

PKK je řazena k teroristickým skupinám nejen v Turecku, ale i v USA a Evropské unii. Za autonomii Kurdů v Turecku bojuje tři desetiletí a v tomto konfliktu přišlo o život na 40 tisíc lidí.

Při útoku na Sýrii zahynuli členové milcie YPG

Exilová organizace (SOHR) monitorující dění v Sýrii uvedla, že turecké letadla v noci zabila 18 bojovníků YPG a členů komunikačního centra této organizace. Útok byl namířen na objekty YPG u syrského města Málikíja, které se nachází poblíž turecké hranice. SOHR upozornila, že jde o první bojovou operaci turecké armády od března, kdy Ankara ohlásila konec vojenských akcí na severu Sýrie. Turecko je zahájilo loni v srpnu jako tažení proti IS, avšak zaměřovalo si i na kurdské pozice.

Ankara považuje za teroristickou organizaci také YPG, i když se tyto oddíly podílejí na boji proti Islámskému státu (IS) a jsou spojenci mezinárodní koalice bojující v Sýrii.

Loni v listopadu turecká armáda rozmístila tanky a další obrněnou techniku v oblasti města Silopi, ležícího na souběhu hranic Turecka, Sýrie a Iráku. Turecko má také několik set vojáků na irácké základně Bašika, kde se podle Ankary podílejí na výcviku iráckých vojáků. Vláda v Bagdádu ale s přítomností Turků nesouhlasí a požaduje stažení tureckých jednotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám