Hlavní obsah

Při spojeneckých náletech na Mosul mělo zemřít 200 civilistů

– Bagdád

Koaliční síly vedené USA vyšetřují zprávy ohledně spojeneckých leteckých útoků v západní části iráckého města Mosul, při nichž údajně tento měsíc zahynulo až 200 civilistů. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na prohlášení koaličních jednotek. Koaliční letouny podporují operaci irácké armády, jejímž cílem je osvobodit Mosul z rukou teroristické organizace Islámský stát (IS).

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Obyvatel Mosulu Ahmad Pašar sedí v slzách u trosek domu, ve kterém zahynulo 23 členů jeho rodiny.

Článek

Obyvatelé Mosulu řekli novinářům agentury AP na místě, že při dvou náletech, které tento měsíc zasáhly domy ve čtvrti Al-Džadída na západě Mosulu, přišlo o život velké množství lidí. "Uvnitř bylo více než 137 lidí. Ukrývali se tam poté, co uprchli před střelami, jež ničily tuto čtvrť," prohlásil o jednom bloku domů místní obyvatel Ahmad Ahmad.

Podle místních obyvatel jeden z náletů zasáhl obytnou zónu 13. března a o čtyři dny později přišel druhý letecký úder. Zpravodajský server BBC News uvedl, že civilních obětí bylo podle místních obyvatel na 200.

Reportér agentury AP viděl nejméně 50 těl, která byla vynesena z trosek budov. V pátek je ze sutin vytahovali členové týmu iráckých záchranářů, kteří se údajně na místo dříve nedostali kvůli prudkým bojům v oblasti.

Koalice zprávy prověřuje

Koalice "začala oficiálně prověřovat důvěryhodnost tvrzení o civilních obětech", uvedly koaliční síly v prohlášení. Koalice dodala, že v oblasti "běžně provádí letecké údery proti Islámskému státu" a že se při plánování a provádění náletů maximálně snaží snížit riziko pro civilisty.

List The New York Times citoval nejmenované americké vojenské činitele, podle nichž koalice prošetřuje útok z období mezi 17. a 23. březnem.

Mosul je druhým největším městem Iráku. Bojovníci IS je ovládli v červnu 2014, kdy z tamní Velké mešity jeho vůdce abú Bakr Bagdádí vyhlásil na ovládaných územích Iráku a Sýrie chalífát. Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je teď poslední významnou baštou IS v zemi, začala v polovině loňského října.

Armáda zatím ovládá asi 40 procent západního sektoru Mosulu a islamisté tamní civilisty často využívají jako živé štíty. Z oblasti bojů uprchly desetitisíce lidí, zůstává jich tam ale více než 400 000. Východní část Mosulu byla osvobozena v lednu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám