Hlavní obsah

Atentátník v Bagdádu odpálil nálože v autě, 23 mrtvých

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně 23 lidí v pondělí zahynulo v irácké metropoli Bagdádu při pumovém útoku, který byl spáchán pomocí automobilu. Dalších 45 osob utrpělo zranění. S odkazem na policii a zdravotnické zdroje o tom informovala agentura AP. Atentát byl namířen proti obyvatelům jihozápadní čtvrti Ámil, kde žijí šíité.

Foto: Reuters

Následky pumového útoku v Bagdádu

Článek

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale podle agentury AFP útok nese znaky minulých akcí takzvaného Islámského státu (IS). Příslušníky tohoto radikálního hnutí jsou sunnité, které vede vůči šíitům sektářská nesnášenlivost.

IS ovládá část území na severu Iráku i v sousední Sýrii. V posledních týdnech utrpěla tato sunnitská extremistická organizace v obou zemích několik porážek.

V Mosulu zajali policisty

Irácké vládní jednotky právě v těchto dnech vytlačují radikály ze západní části severoiráckého Mosulu, což je poslední významná bašta IS v Iráku.

Východní část Mosulu dobyly v lednu. Radikálové se urputně brání - v posledních hodinách se jim podle agentury Reuters podařilo zajmout iráckého policejního plukovníka a osm dalších vysoce postavených důstojníků.

Reklama

Související články

Irácké síly postupují do centra Mosulu

Irácké vládní síly v neděli dál postupují západním Mosulem k pozicím radikálů z Islámského státu (IS) ve Starém městě a k velké mešitě, jejíž držení má...

Výběr článků

Načítám