Hlavní obsah

Na loď s migranty u Jemenu zaútočil bitevní vrtulník, přes 40 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

Na 42 stoupl počet obětí útoku bitevního vrtulníku na člun se 160 uprchlíky ze Somálska. Uvedla to mezinárodní organizace pro migraci (IOM) u pobřeží Jemenu. Mezi oběťmi jsou ženy i děti. Zřejmě útočil saúdskoarabský vrtulník, ale potvrzeno to ještě není. Oběti měly jen průstřely střelnými zbraněmi malé ráže, což podle AFP nálet vrtulníku zřejmě vylučuje.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Lidé v jemenském přístavu přenášejí tělo jednoho z uprchlíků, kteří zahynuli při útoku vrtulníku na člun v Rudém moři

Článek

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že někteří lidé měli úřadem vydané dokumenty pro uprchlíky. Skupina se plavila do Súdánu, když na jejich loď v průlivu Báb al-Mandáb mezi Rudým mořem a Adenským zálivem zaútočil vojenský vrtulník.

Zástupce jemenské pobřežní stráže v přístavu Hudajdá řekl agentuře Reuters, že se jednalo o helikoptéru AH-64 Apache americké výroby. Jemenská agentura Saba uvedla, že na plavidlo útočilo letectvo arabské koalice, která se účastní jemenských bojů.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

těla postřílených somálských uprchlíků v lodi

To by nejspíš znamenalo, že šlo o vrtulník Saúdské Arábie, které stojí v čele arabské koalice, jež v Jemenu bojuje s šíitskými povstalci. Saúdové mají Apache verzí A, D a E ve výzbroji.

Palba lehkých zbraní 

Zdroje v přístavu Hudajdá však oznámily, že podle zranění obětí na ně někdo pálil z lehkých zbraní.  Podle agentury AFP to zřejmě vylučuje letecký útok. AFP oznámila, že několik desítek přeživších a také tři jemenští převáděči byli odvezeni do věznice.

Námořník, který patřil k posádce člunu, agentuře Reuters řekl, že 80 uprchlíků se zachránilo. Agentura AP hovoří o 90 lidech.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Těla pozabíjených somálských uprchlílů

Přístav Hudajdá ovládají bojovníci šíitského kmene Húsíů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám