Hlavní obsah

Al-Káida je od víkendu pod těžkou palbou US Navy, tvrdí jemenská vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Americké loďstvo podle jemenské vlády vytrvale ostřeluje pozice Al-Káidy v Jemenu, kde se minulý víkend během ne příliš povedené protiteroristické operace dostal pod těžkou palbu tým Navy Seal. Pentagon informace popírá a Al-Káida mezitím v Jemenu obsazuje další území.

Foto: U.S. Dept. of Defense, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle představitelů jemenské vlády, na něž odkazuje agentura AP, americké ostřelování trvá již téměř týden a zaměřuje se na horské oblasti, kde Al-Káida šikuje své bojovníky. Mluvčí Pentagonu Jeff Davis nicméně prohlásil, že se americké vojenské lodě bojů v Jemenu neúčastní.

Agentura AFP mezitím informovala, že Al-Káida využila odsunu jemenských vládních jednotek a obsadila hned tři lokality. Jemenští vojáci se stáhli, protože nedostali žold. Zástupce místních kmenů oznámil, že teroristé ve čtvrtek večer pronikli do měst Laudar, Šakra a Ahvar v jihojemenské provincii Abján.

Trumpův nepovedený debut na bojišti

Víkendová operace Navy Seal byla prvním vojenským úderem, který po nástupu do prezidentského úřadu schválil Donald Trump. A nebyla to příliš povedená premiéra. Komando se dostalo pod palbu z několika stran a po asi hodinové přestřelce bylo nuceno zavolat leteckou podporu. [celá zpráva]

Jeden z vrtulníků ale při snaze krýt americké vojáky postřílel i čtrnáct civilistů včetně žen a dětí. Zahynul také jeden z příslušníků komanda, dalších šest utrpělo zranění. Američané navíc přišli i o jeden z vrtulníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám