Hlavní obsah

Radikálové v Sýrii likvidují umírněné vzbouřence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astana/Ženeva

Radikálové bojující v Sýrii zavraždili 150 členů soupeřících skupin, většinou příslušníky umírněné Svobodné syrské armády. Oznámila to ve čtvrtek americká monitorovací služba SITE. Na severu a západě Sýrie se několik týdnů odehrává bratrovražedný boj mezi různými vzbouřeneckými skupinami bojujícími proti syrskému režimu.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Syrský vzbouřenec z Fronty an-Nusra při bojích v provincii Idlíb

Článek

Z povraždění 150 bojovníků ve vesnici Chán Šajchún v provincii Idlíb je obviněna frakce salafistické skupiny Džund al-Aksá, jež je ideologicky blízká Islámskému státu.

Většinu obětí tvoří bojovníci umírněné protivládní Svobodné syrské armády (FSA). Tato skupina, kterou podporuje Turecko a některé západní země, byla považována za hlavní složku opozičního boje proti Damašku. Zbylé oběti pak jsou členové koalice Tahrír aš-Šám, jež sdružuje skupiny napojené na Al-Káidu. Převažují v ní příslušníci bývalé Fronty an-Nusra.

Několik dní jsou ze Sýrie hlášeny těžké boje mezi Džund al-Aksá a zastřešující skupinou Tahrír aš-Šám. Jak upozornila agentura Reuters, obě tyto skupiny společně bojují proti FSA, již vnímají jako soupeře podporovaného z ciziny.

Útoky na FSA začaly, když tato skupina v lednu vyslala své delegáty na syrská jednání do Astany. Podle Reuters se mnoho členů FSA připojilo ke skupině Ahrár aš-Šám, jež má značný vliv v Idlíbu a je hlavním soupeřem Tahrír aš-Šám.

Jednání v Astaně

SITE informovala o bojích mezi frakcemi v den, kdy v kazašské Astaně začíná druhé kolo jednání o příměří v Sýrii. Syrskou vládní delegaci vede stejně jako při prvním kole jednání v lednu vyslanec při OSN Bašár Džaafarí, za syrské povstalce, podporované Západem, se má nyní účastnit malá delegace složená z vojenských a právních expertů, i když původně nechtěli vzbouřenci vůbec přijet.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Citadela v Aleppu a portréty syrského prezidenta Bašára Asada.

Rozhovorům budou přítomni také zástupci Ruska a Íránu, zemí, které podporují syrského prezidenta Bašára Asada, a Turecka, které stojí na opačné straně. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který se zúčastnil prvního kola v lednu, nyní nedorazí. Pozvání ale tentokrát dostaly USA, které zastoupí diplomat z jejich ambasády v Kazachstánu.

Vzbouřenci chtějí odchod Asada

Syrská opozice se již soustředí na rozhovory v Ženevě, které mají začít 23. února. Chce, aby se ve Švýcarsku jednalo o politickém předání moci. Ve středu to uvedl mluvčí opoziční vyjednávací komise HNC. Zopakoval, že syrský prezident Bašár Asad nemůže zůstat u moci ani v přechodném období, ani po něm. Tato podmínka ale není obsažena v rezoluci Rady bezpečnosti OSN.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura k programu jednání řekl, že rezoluce vyzdvihuje tři body, a to dohodu o vládě, navržení nové ústavy a přípravu voleb pod dohledem OSN: „To je na programu jednání a nebudeme to měnit, jinak bychom otevřeli Pandořinu skříňku.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám