Hlavní obsah

Evakuace Aleppa je podmíněna evakuací šíitských vesnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Aleppo

Podle syrské opozice se podařilo dosáhnout nové dohody, která by měla umožnit dokončení evakuace eknklávy Aleppa držené vzbouřenci. Syrský vládní zdroj potvrdil existenci nové dohody s tím, že dokončení evakuace podmiňuje odjezd lidí ze čtyř míst obklíčených vzbouřenci.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Autobusy, které mají evakuovat civilisty z Aleppa.

Článek

Syrská televize oznámila, že evakuace je stále pozastavena a že se čeká na to, až opozice umožní evakuaci dvou šíitských obcí v provincii Idlib. Reportér televize řekl, že evakuace vesnic Fúa a Kafrája je podmínkou pro obnovu evakuace z Aleppa.

„Dohodlo se, že souběžně s obnovenou evakuací z Aleppa budou nemocní a zranění odvezeni z Kafráji a Fúy a někteří ze Zabadání a Madáji,” sdělil vládní zdroj, který citovala agentura Reuters.

Podle exilové organizace SOHR má být ze šíitských vesnic v Idlibu odvezeno asi 4000 osob, mezi nimiž budou i zranění.

Nově je podmíněna evakuace z Fúy a Kafráje i evakuací měst Madájá a Zabadání u libanonských hranic, které drží vzbouřenci, ale jsou obklíčení.

Z Aleppa se od čtvrtka podařilo podle Ruska odvézt přes 9000 lidí, z nichž 4500 byli povstalci a 337 zraněných.

V pátek evakuaci přerušila palba na jeden z konvojů. Zahájily ji šíitské milice bojující po boku syrské armády. Chtěly si vynutit souběžnou evakuaci obcí Fúa a Kafrája, se kterou původní dohoda počítala, ale bývalá Fronta an-Nusra ji neumožnila.

Evakuace šíitských obcí byla v dohodě na základě požadavku libanonského šíitského hnutí Hizballáh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám