Hlavní obsah

Příměří v Aleppu nevydrželo, na evakuaci lidí nedošlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bojující strany ve východní části syrského Aleppa pozastavily dohodu o evakuaci obyvatel. Povstalci i zástupci syrské vlády to potvrdili agentuře AFP. Ve středu se nanovo rozhořely boje.

Foto: SANA, ČTK/AP

Ruiny Velké mešity v Aleppu

Článek

Do nejméně tří desítek autobusů na hlavní výjezdové cestě z města nikdo nenastoupil a autobusy odjely prázdné, oznámila místní média. Syrská armáda mezitím potvrdila, že město chce opustit 15 000 lidí včetně 4000 povstalců.

Boj ale začal naplno znovu. Exilová orgaizace SOHR hovoří o tvrdých a násilných střetech, svědci hlásí také ostřelování z tanků. Obnoveny byly i nálety.

Podle ruského ministerstva obrany syrská armáda odrazila několik protiútoků a postupuje. Syrská státní televize uvedla, že při útoku povstalců ve čtvrti Bustán al-Kasr bylo zabito nejméně šest lidí.

Lidé v obléhaných místech prostřednictvím mobilů a internetu poukazují na to, že jim hrozí vyvraždění bez ohledu na to, zda jde o civilisty, nebo bojovníky. „Armáda je odtud možná 300 metrů. Pokud se v noci pokusí o průnik, víme, co s námi všemi vojáci udělají. Bude to genocida,” hlásil v úterý jeden příslušník civilní ochrany.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Stěhující se civilisté ve východním Aleppu

Arabská verze stanice BBC s odkazem na nejmenované zdroje ze syrské armády uvedla, že součástí dohody o příměří a evakuaci obyvatel v Aleppu je požadavek vlády na vydání zajatých syrských vojáků a vydání těl padlých. Vláda také požaduje, aby povstalecké skupiny přestaly obléhat provládní šíitská města Kefrája a Al-Foa v provincii Idlíb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám