Hlavní obsah

Dron v Sýrii zabil dva plánovače loňského masakru v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakka/Washington
Aktualizováno

Dron koalice vedené Spojenými státy v syrské Rakce zabil dva džihádisty, kteří se podíleli na plánování teroristických útoků v Paříži z loňského listopadu. V úterý to oznámil Pentagon s tím, že třetí - už 4. prosince zabitý - islamista měl zase podíl na loni zmařeném teroristickém útoku (nebo útocích) v Evropě, za což ho belgický soud odsoudil v nepřítomnosti.

Foto: Efren Lopez/U.S. Air Force photo/Handout, Reuters

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Ilustrační foto

Článek

„Ti tři v době leteckého úderu společně osnovali (další) útoky na západní cíle,“ citovala televize Fox News mluvčího Pentagonu Petera Cooka.

Koalice zmíněný nálet pomocí bezpilotního stroje podnikla už minulý týden, o jeho úspěchu ale informovala až nyní. Zpráva přichází jen několik dní poté, co americké ministerstvo obrany oznámilo, že protiteroristická koalice během dvou let zabila již na 50 tisíc bojovníků Islámského státu. [celá zpráva]

IS přišel o plánovače

Od poloviny listopadu se koalici podle Cooka povedlo úspěšně zacílit na pět vnějších plánovačů, což dále narušilo schopnost Islámského státu páchat teroristické útoky mimo území Sýrie a Iráku.

„Tento úder poukazuje na naše vytrvalé úsilí cílit na členy Islámského státu, kteří mají v úmyslu útočit na Spojené státy, jejich zájmy a naše spojence ve světě,“ dodal ještě podle BBC mluvčí Pentagonu.

Sedm teroristů 13. listopadu loňského roku zaútočilo ve francouzské metropoli na několika místech a povraždilo více než 130 lidí. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz, Reuters

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že za oběma útoky stál Islámský stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám