Hlavní obsah

Islámský stát znovu dobyl Palmýru

– Palmýra • Aktualizováno

Bojovníkům Islámského státu se v neděli opět podařilo dobýt starobylé syrské město Palmýru. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na guvernéra provincie Homs, podle něhož se armáda všemi prostředky pokusí islamisty vytlačit. Rusům se podařilo jejich první útok v sobotu odrazit a útočníci se stáhli na okraj města.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Záběr z videa zvěřejněného IS, který byl pořízen pravděpodobně v Palmýře.

Článek

Extremisté vstoupili do města v sobotu. Palmýru předtím deset měsíců ovládali, než je odtud v březnu vyhnala armáda s pomocí ruských náletů. Vzdušné útoky Rusů v noci na neděli je zase přiměly se stáhnout.

Úspěch radikálů potvrdila i exilová organizace SOHR. Rusko v neděli oznámilo, že se bojovníci IS přeskupili a zahájili druhý útok. Podle Moskvy se ho zúčastnilo více než 4000 bojovníků.

"V současnosti syrská vojska svádějí v Palmýře obranné boje," uvedla krátce po útoku agentura TASS s odvoláním na ruské monitorovací středisko v Sýrii. O návratu islamistů na pozice informovala také SOHR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Boje armády s Islámským státem u PalmýryVideo: Reuters

Předchozí i nynější dobytí Palmýry radikály je neúspěchem armády prezidenta Bašára Asada, který jinak s podporou z Ruska, Íránu, Libanonu i Iráku úspěšně postupuje na několika frontách včetně klíčového Aleppa.

Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO. Velkou část jejích starověkých památek ale extremisté zničili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám