Hlavní obsah

Islámský stát znovu dobyl Palmýru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palmýra
Aktualizováno

Bojovníkům Islámského státu se v neděli opět podařilo dobýt starobylé syrské město Palmýru. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na guvernéra provincie Homs, podle něhož se armáda všemi prostředky pokusí islamisty vytlačit. Rusům se podařilo jejich první útok v sobotu odrazit a útočníci se stáhli na okraj města.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Záběr z videa zvěřejněného IS, který byl pořízen pravděpodobně v Palmýře.

Článek

Extremisté vstoupili do města v sobotu. Palmýru předtím deset měsíců ovládali, než je odtud v březnu vyhnala armáda s pomocí ruských náletů. Vzdušné útoky Rusů v noci na neděli je zase přiměly se stáhnout.

Úspěch radikálů potvrdila i exilová organizace SOHR. Rusko v neděli oznámilo, že se bojovníci IS přeskupili a zahájili druhý útok. Podle Moskvy se ho zúčastnilo více než 4000 bojovníků.

"V současnosti syrská vojska svádějí v Palmýře obranné boje," uvedla krátce po útoku agentura TASS s odvoláním na ruské monitorovací středisko v Sýrii. O návratu islamistů na pozice informovala také SOHR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Boje armády s Islámským státem u PalmýryVideo: Reuters

Předchozí i nynější dobytí Palmýry radikály je neúspěchem armády prezidenta Bašára Asada, který jinak s podporou z Ruska, Íránu, Libanonu i Iráku úspěšně postupuje na několika frontách včetně klíčového Aleppa.

Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO. Velkou část jejích starověkých památek ale extremisté zničili.

Reklama

Související články

Islámský stát znovu dobyl historickou Palmýru

Devět měsíců poté, co je syrské vládní síly s pomocí ruského letectva vyhnaly, dobyli extremisté z Islámského státu (IS) znovu většinu starobylého města...

Výběr článků

Načítám