Hlavní obsah

Alláh chce, abychom se stáhli. Islámský stát přiznává, že je v defenzivě

Novinky, rei

Islámský stát (IS) přišel o značnou část svého území, jeho ekonomické zdroje vysychají a brzy zřejmě padne i jeho největší država Mosul. Skutečnost se tak nevyvíjí podle sebevědomého sloganu samozvaného chalífátu, který hlásá, že IS přetrvává a expanduje. A extremističtí ideologové to pomalu připouštějí. Islámský stát ve svém posledním oběžníku poprvé potvrdil, že chalífát je na ústupu. Prý ale jen dočasně.

Bojovník Islámského státu na snímku z oběžníku an-Nabá

Článek

Článek v posledním vydání oběžníku an-Nabá pokládá hned v úvodu otázky, které příznivce chalífátu trápí už nějaký čas: Proč Islámský stát přišel o některá kontrolovaná území? A proč přišel o některé své vůdce?

Odpověď je jednoduchá. Ne, že by Alláh už neměl sunnitské extremisty v oblibě, ale nastává prý období zkoušky, kterou bůh připravoval i dřívějším generacím včetně proroků. Současné svízele proto podle oběžníku není třeba brát tragicky. Naopak článek vyzývá džihádisty, že by se měli „radovat z božího rozhodnutí rozšířit období příprav, strastí a nesnází“.

Jak ale upozornil magazín Foreign Policy, Islámský stát přistoupil na takový výklad opožděně. Ještě v dubnu ujišťoval své příznivce, že je všechno v pořádku, ačkoliv zrovna utrpěl porážku v iráckém Ramádí. Oběžník an-Nabá tehdy hlásal: „Stahování vojáků chalífátu v Iráku a Sýrii v žádném případě neznamená, že nepřátelé jsou silnější. Skutečnost ukazuje, že jsou velmi slabí“.

Věří, že vítězství teprve přijde

Teprve v druhé polovině května předáci IS poprvé připustili, že chalífát neexpanduje, nýbrž se smršťuje. Tehdejší mluvčí chalífátu abú Muhammad Adnání, jehož před nedávnem zabili Američané, poprvé apeloval, aby příznivci Islámského státu neztráceli trpělivost a byli houževnatí, protože nakonec je čeká vítězství.

„Myslíš si, Ameriko, že vítězství vězí v úmrtí jednoho nebo více vůdců? To je falešné vítězství. Vítězila jsi, když jsi zabila abú Musabu (Zarkávího)? Nebo abú Hamzu (Muhádžira)? Nebo abú Umara (Bagdádího)? Nebo Usámu bin Ládina? V žádném případě! Vítězství, to je porážka soupeře. Nebo si snad, Ameriko, myslíš, že porážka je ztráta města nebo území? Byli jsme snad poraženi, když jsme přišli o města v Iráku a stáhli se do pouště? Budeme poraženi a ty vítězem, když dobudeš Mosul, Syrtu, Rakku a všechna města a my se vrátíme tam, kde jsme byli dříve? Ne! Protože porážka, to je ztráta vůle a touhy bojovat,“ prohlásil tehdy Adnání s narážkou na období z let 2006 až 2012, kdy byl tehdejší Islámský stát v Iráku jen nepříliš vlivnou guerrillovou silou.

Anketa

Věříte, že se do konce příštího roku podaří zlikvidovat tzv. Islámský stát?
Ano
19,6 %
Ne
80,4 %
Celkem hlasovalo 3578 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám