Hlavní obsah

První útok ve jménu Islámského státu řeší německý soud. Na lavici obžalovaných je 16letá dívka

Novinky, rei
Berlín

V německém Celle začal ve čtvrtek soud s šestnáctiletou Safií S., která se podle vyšetřovatelů pokusila o první útok ve jménu Islámského státu (IS) v Německu. Dívka po neúspěšném pokusu dostat se do Sýrie napadla na počátku roku policejní hlídku v Hannoveru a jednoho policistu vážně pobodala na krku. Policie ji předtím prověřovala, ale žádné napojení na IS neobjevila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Safia čelí obvinění z pokusu o vraždu a podpory teroristického hnutí, za což jí hrozí až sedm let vězení.

Dívka vyšetřovatelům řekla, že její útok na hannoverském hlavním nádraží letos v únoru byl spontánní. Jak ale upozornila německá média, radikalizovala se postupně, a Safiinu výpověď vyvrací hned záznam z bezpečnostních kamer na nádraží. Ukázaly, že dívka policejní hlídku pronásledovala a zaútočila, jakmile ji policisté, jimž se zdála být podezřelá, vyzvali, aby jim předložila průkaz totožnosti, Safia vytáhla nůž a vrazila ho policistovi do krku, než ji stačil jeho kolega přemoci.

Fotografie Safie S. zveřejněná na bild.de

Teprve po útoku policie zjistila, že Safia byla už delší dobu přes internet ve spojení s jednou ženou v Istanbulu napojenou na Islámský stát, která ji naváděla.

Středoškolačka s marockými kořeny přitom podle rozhlasové stanice NDR už loni v listopadu vychvalovala teroristy, kteří v Paříži zmasakrovali 130 lidí. „Včerejšek byl nejšťastnějším dnem v mém životě. Kéž Alláh požehná našim lvům, kteří byli včera v Paříži v akci,“ citoval rozhlas její vyjádření den po teroru ve francouzské metropoli.

Na Safiiny radikální názory měla opakovaně upozorňovat její rodina – policie s ní byla v kontaktu v polovině prosince a pak znovu o měsíc později.

Na videu se salafistou 

Její rodiče se hájí, že Safia nevyrostla v prostředí radikálů a kromě toho, že věří v Boha, chová se jako ostatní její vrstevnice, ráda sama sebe fotí, poslouchá Justina Biebera. Přesto se právě v mešitě, kam chodila každý pátek, poprvé setkala s extremismem prezentovaným německým salafistou Pierrem Vogelem. V roce 2008 teprve sedmiletá Safia stanula po jeho boku při natáčení propagačního videa.

Vyšetřování podle serveru Deutsche Welle prokázalo, že dolnosaská bezpečnost o videu a dalších podobných věděla ještě před tím, než Safia zaútočila. Útok navíc podnikla poté, co se vydala přes Turecko do Sýrie. Následovala svého o tři roky staršího bratra, jehož jen o pár týdnů dříve na syrské hranici zadrželi turečtí pohraničníci.

Na Safiino vycestování upozornila úřady její matka, která se pak za ní vydala do Istanbulu a přivedla ji nazpět. Policie na ně čekala už na letišti, ale při následných prověřováních neobjevila žádné školaččino napojení na IS. Pozdější interní zpráva kriminálního vyšetřovacího úřadu zbavovala Safii podezření a uváděla, že dívka nepředstavuje hrozbu. Zpráva nese datum 25. února. Na druhý den Safia zaútočila.

Obvinění kromě ní čelí i dvacetiletý Muhammad Hasan K., který měl o jejích záměrech vědět. Mladík syrského původu po útoku z Německa uprchl, ale koncem září ho zatkli v Řecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám