Hlavní obsah

V Íránu se schyluje k oběšení mladé ženy, která zabila svého násilnického manžela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Dvaadvacetiletá íránská žena, jež ubodala svého manžela, protože ji prý měsíce bil, může být i přes mezinárodní protesty v rodné zemi v řádu dní popravena. Před oběšením Zajnab Sekánvandovou dosud chránil fakt, že se v žaláři znovu provdala za spoluvězně a počala s ním dítě. Poté však potratila a všechno je opět jinak, napsala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Teheránská věznice Evin. Ilustrační foto

Článek

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International už vyzvala íránské soudy, aby trest smrti pro Sekávandovou zrušily.

Mladá žena podle lékařů potratila dva dny před termínem porodu následkem šoku, který utrpěla, když se dozvěděla, že byl popraven její přítel a spoluvězeň. Sama by teď mohla přijít na řadu už 13. října, tedy čtyři roky po svém uvěznění.

Zeinab je ve vězení od svých 17. let

Manžel Sekánvandovou bil a podle BBC mladá žena jeho násilnické chování opakovaně hlásila na policii. Ta ale její oznámení ignorovala. Ani její manžel nevyhověl jejím žádostem o rozvod. Policisté podle výpovědi Sekánvandovou po zabití manžela dvacet dní v kuse mučili.

Jde o extrémně znepokojující případ.
Philip Luther, AI

Dívka neuspěla ani u svých rodičů, kteří ji vydědili, protože v patnácti utekla z domova, aby si vzala svého prvního manžela. Ten však po dvou letech zemřel, a tak se provdala za muže, jehož později zabila.

"Jde o extrémně znepokojující případ," uvedl Philip Luther, který má v AI na starosti oblast Blízkého východu a severní Afriky. "Nejenže bylo Zajnab tehdy méně než 18 let, navíc jí byl odepřen přístup k právníkovi, a jak uvedla, byla po svém zadržení mučena policejními důstojníky, kteří ji bili po celém těle," dodal.

Podle íránského práva je dospělosti dosaženo pubertou, což je konkrétně pro chlapce v zemi 15 let a pro dívky devět let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám