Hlavní obsah

Při pádu vrtulníku zahynulo osm afghánských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pádu vojenského vrtulníku na severu Afghánistánu v neděli zahynulo všech osm vojáků, kteří byli na palubě. Armáda tvrdí, že příčinou neštěstí byla technická nehoda, ale islamistické hnutí Taliban oznámilo, že helikoptéru sestřelili jeho bojovníci.

Foto: Reuters

Afghánský vrtulník Mi-17. Ilustrační foto

Článek

Mluvčí ministerstva obrany Davlat Vazírí podle agentury AP sdělil, že ve vrtulníku ruské výroby Mi-17 byla pětičlenná posádka a tři další vojáci a všichni zahynuli. Dodal, že k havárii došlo při zásobování vojenské základny v provincii Baghlán na severu země.

Popřel, že by stroj sestřelili povstalci, podle něj šlo o technickou závadu. "Jedna helikoptéra byla na zemi, zatímco druhá hlídkovala ve vzduchu. Náhlý technický problém způsobil, že vrtulník zachvátily plameny a zřítil se," vylíčil událost Vazírí.

Nicméně mluvčí Talibanu Zabihulláh Mudžahíd vydal prohlášení, v němž se hnutí přihlásilo k odpovědnosti za pád vrtulníku. Stroj podle něj sestřelili bojovníci Talibanu.

Dva nejmenovaní baghlánští činitelé podle AP rovněž uvedli, že helikoptéru sestřelili povstalci během zásobování základny potravinami, vodou a municí. Tuto základnu s více než stovkou vojáků drží už týden v obklíčení Taliban a zásobování lze zajistit jen vzduchem. Taliban v posledních měsících zintenzívnil útoky na afghánské bezpečnostní síly v Baghlánu a v sousední provincii Kunduz.

Reklama

Výběr článků

Načítám