Hlavní obsah

USA připravují plán B pro Sýrii, zvažují i vojenský zásah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké tajné služby aktuálně nově vyhodnocují,jaké jsou možnosti k ukončení syrské občanské války, přičemž zvažují i dosud nepoužité alternativy. Ve čtvrtek to řekl druhý nejvyšší americký diplomat Antony Blinken, když odpovídal na dotaz člena senátního výboru pro zahraniční vztahy, zda mají USA plán B pro případ, že selže diplomacie.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Bombardováním zdevastovaná část Aleppa držená povstalci.

Článek

„Prezident požádal všechny tajné služby, aby předložily možnosti, některé známé, některé nové, které nyní velmi aktivně vyhodnocujeme,“ řekl tajemník ministra zahraničí Blinken senátorům z výboru.

„Až to projdeme, budeme mít v následujících dnech příležitost se vrátit a prohovořit to s vámi detailně,“ dodal s tím, že návrh zatím procházejí úředníci a ještě musejí přijít s nějakým doporučením prezidentu Baracku Obamovi, který se zatím vždy intervenci v Sýrii bránil.

Foto: Profimedia.cz

Tajemník amerického ministra zahraničí Antony Blinken

Blinken neupřesnil možnou podobu plánu B, ale agentura Reuters už ve čtvrtek ráno uvedla, že představitelé americké administrativy začali ve středu zvažovat tvrdší odpověď na Ruskem podporovaný syrský útok na Aleppo včetně vojenského řešení. [celá zpráva]

Blinken dal před členy výboru pouze najevo, že by země angažované v Sýrii zvenčí mohly do konfliktu dát více prostředků, což by mohlo v konečném výsledku poškodit syrského prezidenta Bašára Asada a stejně tak Rusko.

Jak z krize ven?

Spojené státy se snaží nalézt východisko z aktuální krize, která nastala s krachem posledního příměří a s novým útokem syrské armády na Aleppo ze čtyř stran s cílem je dobýt.

Kvůli ofenzívě na Aleppo, kterou provází mohutné bombardování syrským i ruským letectvem, si Rusko a USA vyměnily několik slovních přestřelek.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Z města Aleppo zůstaly jen trosky.

Když americký ministr zahraničí John Kerry ve středu pohrozil Rusku přerušením styků, jestliže se nezastaví ofenzíva a nebude nastoleno sedmidenní příměří, a mluvčí John Kirby varoval, že by extremisté mohli využít situace a útočit na ruské cíle, Moskva reagovala velmi podrážděně. Trvá na uplatnění původního příměří a nabídla jen dvoudenní přerušení ofenzívy.

Do rozmíšky se vložilo Turecko, jehož ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu uvedl, že bude s Ruskem pracovat na dojednání dalšího příměří, a varoval, že mezinárodní společenství musí tvrději pracovat na nalezení politického řešení, aby dohoda o příměří byla efektivní.

Informace o možném novém americkém plánu se nicméně objevily jen pár dnů poté, co vůdce šíitských libanonských milicí Hizballáh, které podporují syrského prezidenta Asada, prohlásil, že se v Sýrii rozhodne na bojišti, a ne diplomatickou cestou. Podle něj jsou rozpory mezi Ruskem a USA nyní nepřekonatelné. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám