Hlavní obsah

Rusko obvinilo USA z podpory terorismu

Z podpory terorismu obvinil ve čtvrtek Spojené státy náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Reagoval na středeční výroky amerických představitelů, kteří hrozili přerušením styků, pokud nebude ukončeno bombardování Aleppa. USA chtěly týdenní příměří, Rusko nabídlo ve čtvrtek dvoudenní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zdevastované AleppoVideo: Reuters

 
Článek

Sergeje Rjabkova rozčílila středeční vyjádření mluvčího amerického ministerstva zahraničí Johna Kirbyho, který řekl, že je v zájmu Ruska zastavit násilí v Sýrii, protože extremisté by mohli využít vakuum a zahájit útoky na „ruské cíle, možná dokonce na ruská města”.

„Nemůžeme to interpretovat jinak, než že současná americká administrativa ve skutečnosti podporuje terorismus,“ řekl pobouřený Rjabkov a dodal: „Tato slabě zamaskovaná pozvání k použití terorismu jako zbraně proti Rusku ukazují politickou nízkost, k níž americká vláda klesla ve svém přístupu k Blízkému východu, zejména k Sýrii.“ Označil to za citový výlev.

Foto: Reuters TV, Reuters

Trosky po náletech na Aleppo

Američané hrozí tvrdšími kroky

Americký ministr zahraničí John Kerry ve středu pohrozil, že by mohl zvážit tvrdší kroky vůči Rusku kvůli aktuální ofenzívě syrských vládních sil proti Aleppu. Varoval, že Washington přeruší veškeré kontakty s Ruskem, pokud neskončí bombardování města. Američtí představitelé naznačili podle agentury Reuters, že by tvrdší reakce mohla zahrnovat i vojenské řešení (syrské otázky), napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters TV, Reuters

Následky bombardování Aleppa

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil pohrůžku vypovězení spolupráce USA s Ruskem v Sýrii za neobratné vyjádření. Podle něj poslední boje prokázaly, že USA nejsou schopny ovlivnit situaci v Aleppu.

Foto: ČTK/AP

Následky náletu na Aleppo na záběru místní civilní obrany Bílé přilby

Ruské ministerstvo zahraničí zopakovalo, že příměří ve městě selhalo, neboť USA nedokázaly oddělit umírněné vzbouřenecké skupiny podporované Spojenými státy od teroristických.

Příměří jen na dva dny

Rajbkov současně odmítl nový americký návrh na sedmidenní příměří ve městě jako nepřijatelný. Navrhl dvoudenní přerušení operace s cílem zajistit humanitární pomoc. Zdůraznil, že Moskva nevidí alternativu k původnímu dohodnutému společnému rusko-americkému plánu na dosažení příměří v Sýrii. Podle něj by se měl Washington soustředit na jeho implementaci.

Foto: Reuters TV, Reuters

Záběry z dronu na krátery v bombardované východní čtvrti Aleppa

Syrská armáda zveřejnila první video z halabské čtvrti Faráfra sousedící s historickým centrem Aleppa, odkud vytlačila povstalce. Na snímcích jsou patrné silně poničené historické budovy, hromady sutě, pokroucená výztuž a propadlé stropy.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám