Hlavní obsah

USA a Rusko se dohodly na novém příměří v Sýrii

Spojené státy a Rusko se dohodly na novém příměří v Sýrii, které má začít platit od pondělního soumraku, informovala agentura AP a zpravodajství BBC. Washington slíbil spolupráci s ruskou armádou, pokud příměří vydrží týden, oznámil americký ministr zahraničí John Kerry na tiskové konferenci s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ministři zahraničních věcí Ruska a USA Sergej Lavrov (vlevo) a John Kerry

Článek

Podle agentury AP obě velmoci dokončily plán na snížení násilí v Sýrii a na uskutečnění politických reforem, které mají ukončit více než pět let trvající občanskou válku.

Kerry řekl, že dohoda by mohla být "zlomem" v konfliktu, pokud se ale bude plnit. Upozornil, že syrští povstalci podporovaní Američany jsou s plánem srozuměni a souhlasí s ním.

"Spojené státy a Rusko oznamují plán, který, jak doufáme, sníží násilí a připraví cestu pro dojednaný mír a politickou transformace v Sýrii," citovala AFP Kerryho.

Lavrov připustil, že určitá nedůvěra k naplnění dohody přetrvává a že jsou lidé, kteří by si přáli, aby nevyšla. Podle něho si ale Moskva dala velkou práci, aby dohoda umožnila efektivní spolupráci v boji proti terorismu a v zajištění širší humanitární pomoci pro civilní obyvatelstvo uvázlé v oblastech bojových operací. S plánem Asadova vláda souhlasí a zavázala se, že jej bude respektovat, upozornil Lavrov.

Ruský ministr zahraničí také řekl, že rusko-americká spolupráce ve sběru zpravodajských informací umožní izolaci teroristických organizací a účinné vojenské údery Ruska a USA proti islamistům.

Reklama

Výběr článků

Načítám