Hlavní obsah

Rakousko podporuje terorismus, vzkázala Ankara do Vídně. Stáhla velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Kišiněv

Turecko v pondělí povolalo svého velvyslance v Rakousku do Ankary na konzultace. Míní přehodnotit vzájemné vztahy, napsala v úterý agentura Anadolu. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu v Moldavsku obvinil Vídeň, že podporuje terorismus.

Foto: Ali Unal, ČTK/AP

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu

Článek

„Povolali jsme do Ankary našeho velvyslance ve Vídni ke konzultacím a přehodnocení našich vztahů,” řekl turecký ministr a obvinil Rakousko, že „podporuje terorismus“.

„Naneštěstí pominuly důvody, kvůli kterým by se udržovaly vztahy s Rakouskem jako dříve,“ dodal ministr.

Příčinou posledního zhoršení vztahů je rozhodnutí rakouských úřadů umožnit příznivcům separatistické turecké Strany kurdských pracujících (PKK) uspořádat ve Vídni manifestaci. Turecko označuje, podobně jako USA, kurdskou PKK za teroristickou organizaci.

Mezi oběma zeměmi panují od léta napjaté vztahy. Rakouský kancléř Christian Kern řekl po neúspěšném puči v Turecku a následných čistkách, že Turecko nepatří do EU. Podobný názor dal najevo i rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. [celá zpráva]

Mevlüt Çavuşoğlu poté označil Vídeň za metropoli rasismu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám