Hlavní obsah

Bin Ládinův syn vyzval ke svržení saúdské vlády

Dubaj

Syn někdejšího vůdce Al-Káidy Hamza bin Ládin vyzval saúdský lid, aby svrhl svoji vládu. Na nedatovaný audiozáznam bin Ládinovy výzvy upozornila ve středu organizace SITE, která se zabývá analyzováním aktivit islámských extremistů.

Foto: Profimedia.cz

Hamza bin Ládin na starší, nedatované fotografii

Článek

Saúdská královská rodina podle bin Ládina mladšího vládne pod vlivem Spojených států. Mladí Saúdové by se proto podle něj měli přidat k organizaci Al-Káida na Arabském poloostrově, aby „získali nezbytnou zkušenost“ bojovníka a mohli silou prosazovat své cíle.

Zmíněná organizace se zformovala počátkem roku 2009 spojením jemenské a saúdské buňky Al-Káidy. Z Jemenu pocházeli předkové jejího bývalého šéfa Usámy bin Ládina, jehož před pěti lety v Pákistánu zabilo speciální komando amerického námořnictva. Třiadvacetiletý Hamza bin Ládin byl podle amerických služeb oblíbencem svého otce a experti podle agentury AFP nedávno zaznamenali zesílení jeho vlivu na úkor nynějšího vůdce Al-Káidy a někdejšího bin Ládinova mentora Ajmána Zaváhrího.

V Jemenu zuří válka, do níž se zapojila i Saúdská Arábie. Útočí primárně na šíitské povstalce, ale také na sunnitské radikály z pobočky Al-Káidy a Islámského státu.

Usáma bin Ládin se narodil v Saúdské Arábii, ale království ho zbavilo občanství v polovině devadesátých let kvůli jeho protivládním vystoupením a násilným aktivitám.

Související témata:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám