Hlavní obsah

Pohřbívání zaživa a vyslýchání v plenách. Ne každý v CIA ale s metodami souhlasil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) odtajnila 50 dokumentů týkajících se výslechových metod, které za předchozího prezidenta George W. Bushe používala proti lidem podezřelým z terorismu. Ukazují nejen na brutalitu metod, ale také na pochybnosti o nich ze strany některých pracovníků CIA i samotného prezidenta. Materiály byly uvolněny na žádost Americké unie občanských svobod na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Foto: Larry Downing, Reuters

Ilustrační foto

Článek

CIA zvažovala nejrůznější možnosti týrání. Dokument nazvaný „Popis fyzického nátlaku“ rozebíral, jaký účinek by měly. Zmiňuje facky, používání plen, aby si vězni nemohli ani odskočit na toaletu, simulaci pohřbení zaživa v rakvi či nasazení hmyzu v úzkém a uzavřeném prostoru.

Názory na takové metody výslechu ale nebyly jednoznačné a panovaly o nich pochyby. V jednom výrazně proškrtaném dokumentu z poloviny srpna 2002 sice autor vyzývá ostatní agenty, aby přestali spekulovat o zákonnosti daných aktivit, přesto zde nechybí vyjádření jednoho pracovníka, který se stavěl ostře proti. V e-mailu označil program za katastrofu, u které nechce být, až se provalí.

Znepokojený Bush

Televize CNN upozornila, že většina informací obsažená ve zprávách byla zveřejněna už dříve, například v senátní vyšetřovací zprávě z předloňského roku. Není ale bez zajímavosti, že drsné praktiky nenechávaly chladným ani prezidenta Bushe. Záznam ze 7. června 2006 uvádí, že Bush byl při schůzce s tehdejším ředitelem CIA Porterem Gossem „znepokojen z obrazu zadržovaného, který má na sobě pleny a je připoutaný ke stropu“.

CIA nicméně metody hájila. Jeden z jejích zástupců v březnu 2005 napsal: „Domníváme se, že informace získané při těchto výsleších byly klíčovým důvodem, proč Al-Káida po 11. září 2001 nebyla schopna na Západě provést spektakulární útok.“

Sporné metody zakázal po nástupu do funkce současný prezident Barack Obama a nazval je mučením. CIA o nich hovoří jako o rozšířené technice výslechu.

Související témata

Foto: Novinky

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Reklama

Výběr článků

Načítám